SARAJEVO

Knjige za socijalno ugrožene prvačiće, ostali moraju kupiti

Hoće li učenici imati lakše đačke torbe

Piše: F. MUSTAFIĆ

27.8.2017

Nakon što je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS donijelo odluku da ove godine nema besplatnih udžbenika za sve prvačiće, negodovali su brojni roditelji, koji su se nadali da će barem na ovaj način pokušati ublažiti udar na kućni budžet. Ranije je Ministarstvo dostavilo i preporuku nastavnicima da su radne sveske neobavezne, kako bi se roditeljima koliko-toliko pomoglo, ali i olakšale đačke torbe, koje su ionako preteške.

Printanje i kopiranje

No, na ulaznim vratima većine škola osvanuli su spiskovi s udžbenicima i radnim sveskama koje roditelji prije početka školske godine trebaju kupiti. Zbog ovoga negodovali su i u Sindikatu obrazovanja, nauke i mladih KS, ističući da se učenicima mora omogućiti da koriste i druga nastavna sredstva osim udžbenika, ali ne preko leđa nastavnika i roditelja.

- Predlažemo da Ministarstvo nastavnicima obezbijedi dovoljno materijala za printanje i kopiranje, kako učenici ne bi morali nositi radne sveske. Svima treba biti jasno da se od nastavnika ne može tražiti da sami kupuju materijal za realizaciju časa. Neke škole iz vlastitih sredstva rješavaju ove probleme – istakao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata. 


Sivro: Dovoljno materijala

Kako nam je kazala predsjednica Vijeća roditelja KS Jasminka Kalmar, od nastavnika će zatražiti da poštuju preporuku Ministarstva.

- Za neke predmete neophodni su radni listovi, dok su za druge samo teret. Mi se zalažemo da udžbeničku politiku treba provoditi na način „jedan predmet – jedan udžbenik“ – rekla je Kalmar.


Stariji razredi

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović potvrdio nam je da će besplatne školske knjige ipak dobiti samo prvačići koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Prema njegovim riječima, već naredne godine planirano je da knjige budu podijeljene i učenicima starijih razreda.


Bazari za razmjenu knjiga


Kako nam je kazao direktor OŠ „Grbavica I“ Omer Begović, bazar za razmjenu knjiga bit će organiziran u školama KS sedmicu prije početka školske godine. 

- Očekujemo da će se mnogi roditelji i učenici odazvati i doći zamijeniti knjige. Bazar bude posebno od koristi roditeljima koji školuju dvoje ili troje djece. U školskoj biblioteci imamo nešto knjiga, pa ako nam se roditelji jave, podijelit ćemo i njih. Problem nam predstavljaju uglavnom radne sveske koje su popunjene i nisu više za upotrebu – rekao nam je Begović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.