Foto: U 10 škola prošle godine realiziran pilot-projekt

Obrazovanje

Iako je bilo najavljeno, projekt još nije realiziran: Nema novca za uvođenje elektronskih dnevnika u škole

Autor: F. MUSTAFIĆ
06.09.2017 20:15
A
A
A

Iako je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS prošle godine najavilo da će sve škole dobiti elektronske dnevnike, do početka ove školske godine to se još nije desilo. I u 10 škola koje su učestvovale u pilot-projektu Ministarstva još ne znaju hoće li aplikaciju koristiti i ove godine.

Održavanje softvera  

Kako nam je kazala Azemina Njuhović iz Ministarstva, elektronske dnevnike do januara naredne godine trebale bi dobiti sve škole u KS.

- Nadamo se da ćemo do početka drugog polugodišta sve škole, jednu po jednu, uključiti u ovaj projekt. Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima i nismo imali nekih većih problema na terenu. Naši mobilni timovi su redovno obilazili škole, a nastavnici informatike pomagali su kolegama da lakše koriste aplikaciju. Prošle godine potrošili smo 30.000 KM za održavanje softvera - rekla je Njuhović.

Osnovna škola „Sokolje“ jedna je od deset u kojima je prošle školske godine uveden elektronski dnevnik kao pilot-projekt Ministarstva.

Kako ističe direktor ove škole Bećir Hasanović, elektronski dnevnik olakšao je posao nastavnicima, a roditelji su u svakom trenutku imali uvid u vladanje i ocjene svoje djece.

  • Njuhović: Timovi obilazili škole | Hasanović: Zadovoljni rezultatima
    Njuhović: Timovi obilazili škole | Hasanović: Zadovoljni rezultatima

Manje poteškoće 

- Nadamo se da ćemo krajem mjeseca ponovo početi s upotrebom e-dnevnika. Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima, a do sada smo imali manjih poteškoća koje smo u hodu rješavali. Istovremeno, naši nastavnici su morali voditi i ovaj stari, pisani dnevnik, što je dosta posla, a kada bi se uveo samo elektronski, svima bi bilo lakše - kazao je Hasanović. 


Nastavnicima olakšan posao

Nastavnici i u OŠ „Grbavica 1“ također su prošle godine ocjene i vladanje učenika upisivali u elektronske dnevnike.

- Nastavnicima je olakšan posao, a roditeljima je omogućeno da svakodnevno znaju ocjene djece, njihovo vladanje, broj izostanaka... I ove godine, čim dobijemo instrukcije iz Ministarstva, nastavit ćemo s korištenjem ove aplikacije, a nadamo se da će projekt uskoro zaživjeti i u drugim školama u KS - rekao nam je Omer Begović, direktor škole.