SARAJEVO

Skoro cijeli razred OŠ „Kovačići'' prešao u OŠ „Grbavica 1“: Roditelji nisu dali učiteljicu, pa se svi učenici ispisali iz škole

OŠ „Kovačići“: Nezadovoljni roditelji ispisali djecu

Piše: F. MUSTAFIĆ

7.9.2017

Roditelji učenika petog razreda OŠ „Kovačići“, nezadovoljni novom učiteljicom, ispisali su svoju djecu iz ove škole. Tako 19 učenika, voljom roditelja, od jučer sjedi u klupama OŠ „Grbavica 1“, a u staroj školi ostalo je samo četvero đaka.  

 Lupali šakama

Na ovaj potez roditelji su se odlučili nakon što je direktorica Nađa Pejak učiteljicu iz petog razreda prebacila u prvi. Oni smatraju da to nije smjela učiniti, jer su se njihova djeca nakon četiri godine navikla na svoju učiteljicu i nisu je željela zamijeniti.

Kako su nam kazali iz OŠ „Kovačići“, direktorica nije željela da prvačiće dočeka učiteljica koja radi na određeno radno vrijeme, jer se radi o najmlađima, koji su osjetljivi na promjene, pa im je željela pomoći.

- Direktor ima pravo da raspoređuje uposlenike. Organizirali smo roditeljski sastanak prije početka školske godine da bismo roditeljima kazali da će njihovu djecu u petom razredu učiti učiteljica koja je do tada radila u produženom boravku i koju većina učenika poznaje. Roditelji su na to burno reagirali, neki su galamili i lupali šakama o sto i vrijeđali direktoricu - kazali su nam iz ove škole.



Pokupili dokumente

Zbog ovog problema, kako saznajemo, vanredno je zasjedao i Školski odbor, koji je dao apsolutnu podršku menadžmentu škole.

- Optužili su nas da se politika umiješala u cijeli slučaj. Kažu da smo to učinili zbog nekog roditelja, političara koji je zatražio da njegovo dijete u prvom razredu uči baš ta učiteljica, što apsolutno nije tačno - navode iz škole.

Na kraju, kada direktorica Pejak nije željela popustiti, nezadovoljni roditelji su pokupili dokumente i djecu upisali u OŠ „Grbavica 1“.

Sivro: Poštovati upisna područja  

Kako nam je kazao predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro, roditelji imaju pravo upisati djecu u koju god školu žele.

- Ovo se neće moći dešavati kada se u potpunosti bude primjenjivao novi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju. Morat će se poštovati upisna područja. Zbog nezadovoljstva roditelja djeca neće moći prelaziti iz škole u školu. Direktorica ove škole pokušava riješiti brojne nagomilane probleme, a, nažalost, susreće se s velikim poteškoćama - smatra Sivro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.