SARAJEVO

Održavaju vanredne sjednice i bave se tuđim poslovima: Umjesto o studentima, SPUS brine o Pelješkom mostu i KCUS-u

S jučerašnje vanredne sjednice SPUS-a: Govorili o teritorijalnom suverenitetu BiH

Piše: F. MUSTAFIĆ

7.9.2017

Pred sami početak nove akademske godine, umjesto da brinu o brojnim studentskim problemima, cijenama školarina, knjiga, smještaja, predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) svako malo održe vanrednu konferenciju za novinare na kojoj pošalju snažnu podršku vlasti. Tako su i na jučerašnjoj sjednici, između ostalog, pozvali ugledne ljekare posrnulog Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) da „spuste lopticu“ i počnu raditi svoj posao!? To je iznenadilo prisutne novinare, koji su očekivali priču o studentskim pitanjima, a ne o visokoj politici. 

Pozitivna energija

Kako je naglasio predsjednik SPUS-a Merim Serdarević, situacija na Medicinskom fakultetu se donekle smirila, ali velike su poteškoće na KCUS-u.

- Pozivam sve profesore da spuste tenzije i da učinimo sve da mladim ljekarima damo priliku da ostanu u svojoj zemlji i liječe svoje građane, a da ne odlaze u druge zemlje. Uprava Kliničkog centra nam je obećala da će zaposliti najbolje studente. Apeliramo na sve da se okrenemo radu i širimo pozitivnu energiju - rekao je Serdarević.

On je najavio da će studenti uskoro izaći na proteste da bi ukazali na zločine koji se trenutno dešavaju nad muslimanima Rohindže u Mjanmaru.

- Stavljamo se na raspolaganje Odboru za podršku narodu Rohindže, koji je formirao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Dužni smo im dati podršku. Ono što oni sad proživljavaju, nama se već desilo. Apeliramo na strane i domaće institucije da reagiraju koliko je u njihovoj moći da zaustave masakr u Mjanmaru - kazao je Serdarević.

Posebnu pažnju na jučerašnjoj sjednici Serdarević je pridao i teritorijalnom suverenitetu BiH te gradnji Pelješkog mosta.

Okrugli sto

- Podržavamo nastojanja bh. predstavnika vlasti da zaštite teritorijalni suverenitet BiH na kopnu i moru. Pružamo im maksimalnu podršku - izjavio je Serdarević te najavio uskoro održavanje i okruglog stola o ovoj temi.

Nismo produžena ruka vladajuće stranke 

Serdarević se osvrnuo i na stav rektora UNSA-e da su članovi Studentskog parlamenta samo produžena ruka vladajuće partije.

- Dok sam ja predsjednik, neću dozvoliti da nas niko svrstava u bilo koju političku partiju. Studenti nisu ni na čijoj strani. Mi smo svoji i ostat ćemo svoji. Svi smo nezavisni, za razliku od određenog broja članova akademske zajednice koji su angažirani u određenim političkim partijama - dodao je Serdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.