SARAJEVO

Ministar Elvir Kazazović najavio sistemsko rješenje: Djeca s poteškoćama u razvoju još nemaju gdje ići u vrtić

Objekt u Novom Sarajevu u kojem će biti vrtić u okviru Centra „Vladimir Nazor“

Autor:F. SABLJICA

9.9.2017

Djeca s poteškoćama u razvoju predškolskog uzrasta jedina su koja još nisu sjela u školske klupe. Jedan od razloga je i taj što Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS mora dati odobrenje za zapošljavanje 10 edukatora u Zavodu ''Mjedenica'', jer prosvjetna inspekcija nije dozvolila da se angažiraju edukatori na ugovor o djelu. Odluka o zapošljavanju edukatora naći se na današnjoj sjednici Vlade KS.

Nova zapošljavanja

Kako nam je rekao ministar Elvir Kazazović, nakon što se dobije saglasnost za zapošljavanje novih ljudi, djeca će ići na nastavu u prostorije OŠ "Vladislav Skarić" i Zavoda ''Mjedenica''.  

- Djeca koja nam dolaze iz drugih gradova morat će sačekati. Planiramo da Centar „Vladimir Nazor“ registrira predškolski program za djecu s poteškoćama u razvoju do kraja ove godine da bismo u drugom polugodištu imali prostorije. Prostor će biti u Novom Sarajevu, gdje je ranije bila škola ''Isa-beg Ishaković''. Na taj način osigurat ćemo svoj djeci kvalitetan program - rekao je Kazazović.

Također, posljedica nepostojanja adekvatnih prostorija za NVO EDUS, koja je proteklih godina provodila svoj modul programa, jeste i ta što će većina djece predškolskog uzrasta ostati bez rane intervencije. Kazazović je rekao da EDUS-u općine ne žele da ustupe prostor jer su nevladina organizacija.

Nevladina organizacija

- EDUS ima kvalitetan program, ali oni su udruženje građana i ne možemo preko njih sistemski rješavati problem. Oni insistiraju na tome da budu javna ustanova, što mi ne možemo dopustiti. Mi želimo ozvaničiti EDUS-ov program i djeci dati samo najbolje, ali ne možemo pustiti da vode sve procese - poručio je Kazazović. 

S druge strane, iz EDUS-a su nam odgovorili da je Upravni odbor ''Mjedenice'' krajem protekle školske godine donio odluku da ne produžavaju ugovor s EDUS-om zbog "nedostatka prostornih i kadrovskih kapaciteta".

Loši uvjeti

Iz EDUS-a navode da je vrtić u ''Mjedenici'' registriran za 15 djece, prošle godine bilo je čak 59 djece, a ove godine imaju dodatnih 40.

- Prostor u OŠ "Vladislav Skarić", koji nam je privremeno dodijeljen na korištenje, neadekvatan je, nalazi se na trećem spratu, nema lift, prilagođen mokri čvor... Roditelji nemaju pristup automobilima ni parking, a učionice su zbog loše izolacije ili vrlo hladne ili pretople, zavisno od godišnjeg doba - istakli su iz EDUS-a.


Objekt u Novom Sarajevu u kojem će biti vrtić u okviru Centra „Vladimir Nazor“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.