SARAJEVO

Konaković: Glavni problemi neprihodovana voda, nelegalni potrošači i kvarovi

Fena

11.9.2017

Problem Kantona Sarajevo, kada je riječ o vodosnabdijevanju je neprihodovana voda, kao i činjenica da se 75 posto vode negdje rasipa, a to se odnosi na kvarove i značajan broj nelegalnih potrošača s kojima se preduzeće "Vodovod" i dalje ne obračunava na adekvatan način - izjavio je danas premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. 

Vlada Kantona Sarajevo, kako je dodao, konstantno izvještava o svim aktivnostima koje poduzima da bi se riješio problem vodosnabdijevanja, a uskoro se očekuje realizacija EBRD-ovog kredita namijenjenog za rekonstrukciju vodovodne mreže na području KS.

- Mislim da smo na nekoliko sedmica od realizacije EBRD-ovog kredita i treba nam biti na raspolaganju 50 miliona KM za rekonstrukciju te mreže. Više od 6,6 miliona KM  samo u prošloj godini smo dali za rekonstrukuciju vodovodne mreže - naveo je Konaković u izjavi za novinare.

Podsjetio je da je ovih dana pokrenuta kompletna mehanizacija Civilne zaštite, angažovani bageri, mašinerija i ljudi iz nekih privatnih kompanija kako bi se brzo otklanjali kvarovi, koji su jedan od najvećih problema u vodosnabdijevanju.

Naglasio je da i dalje nije zadovoljan onim što se dešava u preduzeću "Vodovod i kanalizacija".

- Tamo imamo novu Skupštinu i nedavno sam s predsjednikom Skupštine preduzeća obavio razgovor. Oni su nekih mjesec dana elaborirali kompletno stanje, podnijeli su mi usmeni izvještaj, a vrlo brzo će pismeni izvještaj podnijeti Skupštini i Vladi KS. I oni poduzimaju određene aktivnosti, kada je riječ o unutrašnjoj organizaciji preduzeća - dodao je Konaković.

Premijer KS kazao je da će se potpuno ispoštovati stav struke, posebno kada je riječ o detekciji vodovodne mreže da bi se tačno odredili prioriteti, odnosno gdje se i koji dio mreže treba sanirati novcem od EBRD-a i od budžetskih sredstava. Jedan od prioriteta, kako je naveo, odnosi se i na izmjenu zastarjele elektroenergetske mreže u Vodovodu.

- Mislimo da građani Sarajeva neće imati redukcije vode krajem naredne godine. Nakon svih zahvata koje budemo uradili na mreži, nakon dobre detekcije i nakon ozbiljne borbe s nelegalnim potrošačima moguće je u roku od šest do devet mjeseci stabilizirati isporuku na način da se sa 75 posto gubitaka dovede na nivo od 55 do 60 posto što bi značilo dovoljno količina vode da se navečer ne prave redukcije – dodao je Konaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.