SARAJEVO

Peticijom i buntom protiv redukcija Sarajlije poručuju ViK-u: Pustite nam vodu!

Građani potpisivali protestni poziv

Piše: A. TABAK

12.9.2017

Decenijama loše upravljanje preduzećem „Vodovod i kanalizacija“ dovelo je do toga da Sarajlije svakodnevno muku muče s redukacijama i nedostatkom vode. Kako bi se ovaj problem konačno riješio Udruženja „Eko Akcija“, „ Jedan grad Jedna borba“ i građanska inicijativa „Borba za život“ jučer su pred zgradom KS organizirali potpisivanje protestnog poziva i prijedloga Skupštini tražeći od vlasti da poduzme hitne mjere kako bi se normaliziralo vodosnabdijevanje grada.

Opsada grada

Da je vodosnabdijevanje u Sarajevu bilo gore samo tokom opsade grada mišljenja je i predsjednik Udruženja „Eko akcija“ Anes Podić koji je kazao da je sve veća nestašica vode razlog zbog kojeg su se odlučili na potpisivanje peticije.

- Suše nisu razlog što nemamo vode, jer veće su bile 2000. i 2003. godine. Jedini razlog je taj što je vodovodna infrastruktura u fazi poluraspada jer se godinama u nju nije ulagalo. Sve je preče od Vodovoda. Kredit za vodu se čeka devet godina – rekao je Podić.

Ističe da Skupština KS ima sve mehanizme na raspolaganju da uradi šta želi i da može čak proglasiti vanredno stanje kao i preusmjeriti sredstva s ciljem poboljšavanja u vodosnabdijevanju.

 - Mi ovdje imamo vanredno stanje mjesecima, ali Skupština i Vlada KS to ignorišu. Dokaz tome je da Vlada nije održala niti jednu vanrednu sjednicu po pitanju vodosnabdijevanja – rekao je Podić.

Svoj potpis na peticiju jučer je stavio i sugrađanin Abdulah Kapidžić koji nam se se požalio da mu svakog dana voda nestane u 20 sati, a dođe ujutru u 6 te da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme.

Kapidžić: Ovo je sramota | Šehić: ViK najgora firma u BiH | Mešinović: Uprava krade novac

Kriva uprava

Da je naselje Grbavica također „tanka“ s vodom smatra i Sead Šehić koji živi na osmom spratu i do kojeg voda rijetko i dolazi.

      - Pritisak vode mi je uvijek smanjen,kako noću tako i danju. Vode skoro da nikad i nemamo. Vodovod je najgora firma u BiH i ovo što rade građanima je katastrofa – rekao je Šehić.

Studentica Nera Mešinović ističe da u Sarajevu živi već osam godina i da nikad u životu nije doživjela da joj voda nestane u 23 sata.

 - Ova situacija je i više nego za proteste, stanje je takvo da se bunimo. Uprava je kriva i krade novac koji je došao u BiH s namjerom da se vodovodne instalacije poprave. Apeliram na sve građane da se uključe, ovo je njihova borba jer je to naš Vodovod i naša voda – ističe Mešinović.

Poziv građanima

Predstavnici Udruženja pozivaju građane da dođu svakog dana ispred zgrade KS od 10.30 do 12.30 sati do narednog petka kako bi stavili svoj potpis na protestni poziv i pokazali da je pitka voda njihovo osnovno ljudsko pravo, da ne mogu bez nje i da ovakvo stanje više ne može trajati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.