SARAJEVO

Ministarstvo raspisalo konkurs za članove: Uskoro izbor odbora koji će kontrolirati rad direktora škola

U 70 škola raspisan javni poziv

Piše: F. MUSTAFIĆ

14.9.2017

Nakon što su od početka nove školske godine stupili na snagu novi zakoni o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS raspisalo je poziv za imenovanje članova školskih odbora (ŠO). Tako će 70 osnovnih škola dobiti predsjednike ŠO te po tri člana.

Dosta ovlasti 

Prema novom zakonu, u ŠO sjedit će po jedan predstavnik Ministarstva, koji je ujedno i predsjednik ŠO, predstavnik općine na čijem se području nalazi škola te predstavnik roditelja i uposlenik škole.

Kako su naveli iz Ministarstva, predsjednik i članovi ŠO svoju dužnost obavljat će na dobrovoljnoj osnovi i bez ikakve novčane naknade.

Iz Vijeća roditelja KS pozvali su svoje članove da apliciraju na javni poziv iako je broj roditelja smanjen s tri na jednog člana.

- ŠO imaju dosta ovlasti. Predstavljaju prvu kontrolu rada direktora škole. Najvažnije je da tu sjede roditelji koji će slušati Vijeće roditelja. Mi smo poslali obavijest bivšim članovima ŠO koji su bili aktivni i koji su kvalitetno radili svoj posao da se ponovo prijave - rekla nam je Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS.

Parla: Roditelji da se prijave | Sivro: ŠO moraju biti nezavisni

Nezavisno tijelo

Kako nam je kazao Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS, vrlo je bitno da u ŠO budu imenovani ljudi koji će kvalitetno i požrtvovano raditi u interesu škole i učenika.

- Oni nadziru rad u cijeloj školi, rješavaju drugostepene žalbe. Oni trebaju biti nezavisno tijelo koje neće padati pod utjecaj sekretara i direktora - kazao je Sivro.

Neće moći blokirati rad 

- Novim zakonom onemogućeno je da ŠO blokiraju rad škola, što se ranije dešavalo. Iako smo tražili od Ministarstva i Vlade KS da članovi dobivaju određenu naknadu koja će im biti podstrek za rad, nažalost, naš prijedlog nije usvojen - naglasio je Sivro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.