SARAJEVO

Žalbe stanovnika najprometnije šetnice u gradu: Zbog glasne muzike stanari u Ferhadiji nikada nemaju mira

Ferhadija: Mještani tvrde da vlasnici većine kafića ne poštuju kućni red

Piše: F. MUSTAFIĆ

19.9.2017

Stanovnici koji žive u centru grada svakodnevno muku muče s glasnom muzikom koja dolazi iz mnogobrojnih ugostiteljskih objekata, smještenih podno njihovih prozora. Najkritičnije je tokom ljetnih mjeseci, kada dodatnu buku stvaraju i brojni ulični zabavljači, a gotovo svi vlasnici kafića i slastičarnica redovno uzurpiraju prilaze njihovim stanovima.  

Pokretne reklame

Kako su nam kazali stanari Ferhadije, zbog buke i galame ne mogu otvoriti prozore, a kada to i učine, često im u sobu uđe dim iz kuhinja restorana.  

- Buka je svakodnevna. Ujutro od pet sati, kada ugostitelji počnu postavljati bašte i dobavljati robu, već počne galama i tako po cijeli dan. Navečer niko ne poštuje Zakon o javnom redu i miru. Često smo prisiljeni direktno da se vlasnicima kafića obraćamo i da ih molimo da poštuju komšije i ne puštaju glasnu muziku - požalili su nam se neki od stanara Ferhadije.

Oni ističu i da im ovo nisu jedini problemi. Vlasnici ugostiteljskih objekata postavljanjem bašti uzurpirali su ionako uske ulice, a na svakom koraku su pokretne i nepokretne reklame koje im smetaju. Zbog stolova ni Hitna pomoć ne može više proći.

Faruk Emirhafizbegović, predsjednik Mjesne zajednice Ferhadija, potvrdio nam je da su mu se zbog ovih problema žalili građani.

Emirhafizbegović: Žalili se građani

Kućni red

- Problema je mnogo i niko ne poštuje Zakon o javnom redu i miru. Dodatne probleme prave nam i brojni ulični zabavljači, koji često nemaju dozvolu za rad. Jedino što mi možemo učiniti jeste da pozivamo nadležne da češće izlaze na teren, a vlasnike kafića da poštuju pravila kućnog reda - kazao je Emirhafizbegović.

Svjesni smo da živimo u centru, navikli smo na žamor

- Svjesni smo mi da živimo u centru grada i navikli smo na žamor, to nam više ne smeta. Ali moramo reagirati na galamu, viku, posebno noću. Radnici koji odvoze smeće često ulicom vuku vreće s otpacima jer ne mogu vozilima prići. Također, na svakom koraku su postavljeni i klima-uređaji iz kojih redovno curi voda, a i sami prave dodatnu buku - kažu oni te dodaju da često o ovim problemima obavijeste i policiju, ali da se brzo sve vrati na staro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.