SARAJEVO

Žuta je s puškom u ruci bila najhrabriji borac jedinice

Piše: F. MUSTAFIĆ

19.9.2017

Sarajevo nikada neće zaboraviti ratne heroine, žene koje su zajedno sa svojim komšijama muškarcima, sugrađanima, očevima, braćom i sinovima uzele pušku u ruke i stali na prvu liniju odbrane. Jedna od njih bila je i Fadila Odžaković Žuta, koja je zbog svoga herojstva odlikovana najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“, a nagrađena je i „Ordenom zlatnog grba s mačevima“.

Živi štit

Povodom 25. godišnjice od njene smrti, njeni saborci, pripadnici „1. slavne – 111. viteške brigade“ položili su cvijeće i proučili Fatihu na mjestu gdje je ukopana, ali i obišlili mjesto ranjavanja Žute na Orliću.

Kobnog 18. septembra 1992. godine, kada je Žuta ranjena, a veći broj pripadnika brigade poginuo, prisjetio se Nedžad Hodžić.

- U ranim jutranjim satima primijetili smo da se agresorski vojnici grupišu. Napali su nas, a na nas su pošli sa živim štitom. Borba je bila velika, a ja sam bio ranjen. Da ne bih agresorima pao u ruke izvukla me Žuta. Ona je bila jedna od najhrabrijih boraca naše jedinice. Svima je pomagala. Nažalost, granata ju je pogodila i ona je nakon dva dana izgubila život – kazao je Hodžić.

Hrabrila vojnike

Prema svjedočenjima saboraca, prije nego je bila ranjena, Žuta je ušla u okršaj sa petoricom agresorskih specijalaca, koji su je željeli ubiti.

- Nakon što sam bio ranjen, ona me privila. Poslije te eksplozije zatekao sam dvojicu vojnika kako Žutu nose na nosilima. I sam ranjen, priskočio sam im u pomoć. Od mene je samo tražila vode. Nažalost, poslije je umrla. Ostat će upamćena kao žena s puškom u ruci i neko ko je najviše hrabrio vojnike da se gladni i bosi odupru neprijatelju – rekao nam je Salko Hajdarević, zamjenik komadanta brigade.

Fišo: Postala je simbol odbrane grada

Prema riječima ministra za boračka pitanja KS Muharema Fiše, Žuta je postala simbol odbrane grada.

- Prije agresije radila je na željeznici. Kad je rat počeo nije se glibila uzeti pušku u ruke i stati na prvu liniju. Nikada ne smijemo zaboraviti sve žene koje su na bilo koji način dale doprinos tokom odnrane domovine. Neke su spremale hranu za vojnike, neke radile u sanitetu, a nemali broj njih stao rame uz rame s drugim vojnicima – rekao je Fišo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.