SARAJEVO

25. godišnjica Bitke za Žuč

Piše: E. MURAČEVIĆ

19.9.2017

Ne propuštajmo nijednu šansu da učinimo barem mrvu dobra da bismo se na taj način odužili hrabrim sinovima BiH kakvi su bili Mujo Šejto i njegov saborci, koji su nam svojom žrtvom omogućili da danas živimo i radimo u slobodi, rekao je Edin Smajić, načelnik Vogošće, jučer na brdu Žuč, gdje su, u organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša općine Vogošća, obilježene 25. godišnjica Bitke za Žuč i godišnjice stradanja logoraša u živom štitu.


Na ovom prostoru vođena je dramatična bitka za zaustavljanje agresora koji je intenzivno pokušavao probiti linije odbrane boraca Armije RBiH i tako otvoriti put prema Sarajevu. U namjeri da zauzme linije odbrane, kao živi štit, agresor je gurao ispred sebe prisilno zatočene Bošnjake iz svojih logora u Vogošći. U tim borbama poginula su petorica, a lakše ili teže ranjeno je 68 boraca Armije RBiH.


Među poginulima bio je i kapetan Mujo Šejto, posthumno odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“. Smrtno je ranjena i Fadila Odžaković Žuta, koja je nakon dva dana umrla u bolnici. U živim štitovima tokom ovih borbenih dejstava poginulo je 15, a teže ili lakše ranjeno je 36 logoraša.


Program obilježavanja ove važne godišnjice započeo je okupljanjem učesnika manifestacije ispred spomen-obilježja šehidima Ugorsko, a nakon pohoda na brdo Žuč, nastavljen je na lokalitetu Tri bukve.


Ramiz Halilović, jedan od Bošnjaka kojeg je agresor gurao u živom štitu, rekao je da je molio Boga da ''smrt što prije dođe“.


- Pomalo sam zaboravljao vlastitu golgotu jer sam razmišljao šta mi je s bratom Muhamedom, kojeg su, isto kao i mene, agresori gurnuli u živi štit - rekao je Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.