SARAJEVO

Grupacija Svjetske banke, u saradnji s Britanskom ambasadom u BiH, organizirala konferenciju: Obučavali predstavnike kantona i općina kako privući investitore

S konferencije u Sarajevu

Piše: Avaz.ba

20.9.2017

U Sarajevu je održana obuka za predstavnike općina i kantona, članica saradničkih mreža u Bosni i Hercegovini, o načinima pripreme i realizacije ciljanih kampanja za privlačenje potencijalnih investitora. 

Također, definirani su i načini proaktivne postinvesticione podrške postojećim investitorima usklađenih s najboljim svjetskim praksama. 

- Obukom se proširuju znanja o načinima privlačenja novih investitora i nastavak su rada s jedinicama lokalne samouprave koji je dosada bio fokusiran na program postinvesticione podrške postojećim investitorima u našoj zemlji. Namjera nam je potaknuti proaktivan rad te promociju investicionih potencijala i lokacija za ulaganje u BiH kroz samoinicijativne kampanje koje se mogu realizirati uz pomoć entitetskih i bh. institucija - istaknuo je Tarik Šahović, menadžer projekata LIFE i ICAM.

Kroz projekte LIFE (poboljšanje lokalnog okruženja za investiranje) i ICAM (poboljšanje investicione klime i pristupa tržištima), koje implementira Grupacija Svjetske banke, u saradnji s Britanskom ambasadom u BiH, stvaraju se uvjeti za definiranje strateškog planiranja nastupa na domaćim i stranim tržištima te ostvarenje najvažnijeg cilja svakog ekonomskog razvoja - povećanja broja zaposlenih na teritoriju lokalne zajednice.

Od 2013. do danas saradničke mreže u BiH su okupile 55 članica (općina, gradova, kantona i Distrikt Brčko), zajedno s predstavnicima entitetskih i bh. institucija. Svrha saradnje svih nivoa vlasti je, kroz međusobnu saradnju i svaki iz svoje nadležnosti, rješavanje otvorenih pitanja s kojima se susreću postojeće kompanije u svom poslovanju ili procesu reinvestiranja. 

Cilj je riješiti otvorena pitanja u što kraćem roku i pokrenuti reforme da bi se omogućio rast i razvoj kompanija, a time i doprinos održivom ekonomskom razvoju lokalne zajednice.

Nova radna mjesta

Od januara 2016. do juna 2017. godine posjećena je 131 kompanija, kojom prilikom je identificirano 327 otvorenih pitanja. 

Do sada ih je 20 posto u potpunosti riješeno kroz rad mreža, dok je 30 posto u postupku rješavanja. 

Mehanizam rješavanja otvorenih pitanja u ovom periodu je rezultirao reinvestiranjem 13 kompanija i kreiranjem novih radnih mjesta, dok je ukupan iznos reinvesticija za ovaj period 15.308.171 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.