SARAJEVO

Suhe slavine ViK pravdao kvarom na Kobiljoj Glavi: Grad jučer cijeli dan bio bez vode

F. Fočo. Kapija na rezervoaru zaključana

Piše: N. M. - I.B.

20.9.2017

Mještani naselja Koševsko Brdo, Koševo, Ciglane, Pofalići, Velešići i Park od ponedjeljka navečer do kasno sinoć su bili bez vode! Nakon redovne noćne redukcije, vodu nisu dobili jer se na rezervoaru na Kobiljoj Glavi pokvario zatvarač, pa su skoro 24 sata koja su bili bez vode morali improvozirati i kupovati flaširanu vodu kako bi skuhali ručak, obavili ličnu higijenu, oprali prljavi veš...

Zaključana kapija

Kako su kazali iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) zbog pokvarenog zatvarača im nisu mogli pustiti vodu jučer ujutro. Nakon toga, prvo su kazali da ekipe popravljaju kvar, a a potom da nisu u stanju da kvar poprave te će zatvarač biti u potpunosti zamijenjen.  

- ViK nije uspio popraviti zatvarač na glavnom cjevovodu. Radovi su u toku i ekipe će zamjeniti kompletan zatvarač. Radi se o obimnijim radovima a stabilizacija se može očekivati oko 20 sati – navedeno je jučer iz ovog preduzeća.

Naša ekipa posjetila je ovaj rezervoar jučer oko 13 sati, ali smo naišli na zaključanu kapiju i nijednog radnika. Obimne radove, koje su saopćenjem najavili, ni na mapi nije bilo iako su hiljade domaćinstava bez vode bili više od 10 sati.

Bez najave

Inače, zbog konstantnih redukcija uzrokovanim niskim vodostajem u rezervoarima i mnogobrojnih problema na vodovodnoj mreži, suhe slavine u glavnom gradu postale su svakodnevnica. Redovno ViK najavljuje isključenja u jednom dijelu grada radi radova, koje niko ne primjeti, a u isto vrijeme u drugom dijelu više naselja, bez ikakve najave, ostane bez vode.

Zbog ovoga, mnoga domaćinstva se muče i sa pokvarenim mašinama za suđe, veš, bojlerima, jer je postalo nemoguće barem znati kada će nestati vode.


Riječ građana


Himzo Drakovac | Medina Vejo

Himzo Drakovac:

- Stanujem u Paromlinskoj ulici i navikao sam da mi u 11 navečer isključe vodu, nekad i prije. Dođe oko šest ujutro. Sramota je da su nam uveli i dnevne redukcije, pa šta nam više rade! Svako malo čujem da će rješenje brzo, a iz dana u dan se desi novi kvar.

Medina Vejo:

- Tokom dana nemamo vode, na noćne redukcije smo već navikli. Stanujem u Buča Potoku. Situacija je izmakla kontroli, a što je najgore, niko nam ne javi kada ćemo ostati bez vode. Ne možemo ni planirati ništa, kada ćemo oprati suđe, a kada upaliti veš-mašinu.

Kvar i u ulici Magribija

Ekipe ViK-a jučer samo zatekli kako saniraju popravljaju kvar u ulici Magribija. Zbog dotrajale i oštećene cijevi u blizini džamije Magribije. Tokom radova dio navedene ulice bio je zatvoren za saobraćaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.