SARAJEVO

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj otvoreno za "Avaz": Menadžment KCUS-a mora spriječiti da vrhunski stručnjaci odlaze iz BiH

Ademaj: Pacijenti ne trebaju kupovati lijekove i medicinske materijale

Piše: A. NALO

21.9.2017

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazala je da nijedna zdravstvena ustanova u KS ne smije niti ima razlog praviti uštede nauštrb pacijenata. Istina je, kaže, da su zdravstvene ustanove kojima je osnivač KS i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), čiji je naš Kanton suosnivač, imale finansijskih problema, a posebno KCUS, u kojem je u 2015. godini iskazan gubitak u poslovanju i evidentirana velika dugovanja prema dobavljačima.

Medicinska oprema

Međutim, u toku 2016. izvršena je finansijska konsolidacija i stabilizirano je stanje. Sa svim ustanovama su za 2017. godinu pravovremeno zaključeni ugovori i doznačavana su im sredstva u iznosu koji je omogućio nabavke neophodnih lijekova i medicinskih materijala te održavanje medicinske opreme za nesmetano pružanje zdravstvenih usluga.  

- U 2017. godini, dakle, nema osnova niti opravdanja da pacijenti moraju sami kupovati lijekove i medicinske materijale da bi im se pružila zdravstvena usluga. Ovom ministarstvu su se obraćali direktno pacijenti, a ima i od ljekara informacija da se to dešava u KCUS-u. Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS, kao finansijer zdravstvenih ustanova, ima mogućnost da, saglasno odredbama ugovora, svakoj ustanovi uskrati novac u slučaju da ustanova ne izvrši ugovorenu zdravstvenu uslugu, a pacijentu koji je za tu uslugu samostalno kupio lijek ili medicinski materijal izvrši refundaciju troškova - rekla je Ademaj.

Ministrica se, međutim, slaže s generalnim ocjenama bh. javnosti da ovo nije jedini problem koji karakterizira trenutno stanje u KCUS-u. Kaže da je prisutan i veliki problem odlaska ljekara iz KCUS-a.

- S tim problemom se mora suočiti menadžment KCUS-a i spriječiti da stručnjaci napuštaju BiH. Nedopustivo je da vrhunski ljekari koji se godinama školuju i dodatno usavršavaju ovdje i u inozemstvu i u čije obrazovanje, između ostalog, ulaže i ovo društvo, napuštaju našu državu, a kao takvi dobro su došli u svaku zemlju, pa i one najrazvijenije. Ovdje bih istakla slučaj mladog ljekara, dječijeg kardiohirurga koji je napustio KCUS i otišao u Švedsku. To je veliki gubitak za naše zdravstvo i brojnu djecu kojima su potrebni operativni zahvati na srcu. Veliki je broj takve djece koja su na čekanju za izmještanje u inozemstvo, a postojale su sve pretpostavke da se ovdje liječe i da se dječija kardiohirurgija razvija u KCUS-u - kazala je Ademaj.

Povećanje plaća

Ona ističe da nizak standard u BiH nije jedini razlog odlaska ljekara, odnosno plaće. Mislim da je više od toga razlog nepostojanja adekvatnih uvjeta za rad, usavršavanje u struci i međusobno uvažavanje.

- To se može popraviti i ovo ministarstvo će sve učiniti sa svoje strane da se osiguraju potrebna sredstva za poboljšanje uvjeta rada i povećanje plaća, a u toku su aktivnosti sa ZZO na osiguranju sredstava za povećanje plaća zdravstvenih radnika. Međutim, Ministarstvo ne može uređivati sistem i organizaciju rada u samoj ustanovi niti provoditi edukativne procese niti se može baviti uređivanjem međuljudskih odnosa. To je u nadležnosti menadžmenta ustanove - kazala je Ademaj.

Riješiti brojne probleme i pitanja 

- Brojna su pitanja i problemi koje bi u KCUS-u trebalo riješiti. No, nadležnosti Ministarstva zdravstva KS po pitanju rada i poslovanja KCUS-a su veoma male jer je KS samo jedan od šest osnivača ove ustanove, osnivači KCUS-a su Federacija i pet kantona. KS učestvuje u finansiranju KCUS-a više od svih ostalih zato što najveći broj liječenih pacijenata čine građani KS, a Federacija BiH ima nadležnost po pitanju upravljačkih i rukovodnih struktura te bi u tom smislu trebalo da preuzme i koordinirajuću ulogu u reguliranju međusobnih prava i obaveza između osnivača i KCUS-a - rekla je ministrica.

KCUS treba biti bh. lider u oblasti zdravstva, ali, nažalost, on to nije

KCUS je, kaže Ademaj, najveća zdravstvena ustanova u FBiH, pa i BiH, i trebala bi biti bh. lider u oblasti zdravstva i za to ima sve preduvjete.

- Nažalost, on to nije, jer nema razvoja tercijarne zdravstvene zaštite, a što je prvenstveno djelatnost ove ustanove. KCUS treba da razvija i unapređuje djelatnost u oblasti kardiohirurgije, invazivne i interventne kardiologije, transplantologije, onkologije, neurohirurgije, ortopedije te u ovim oblastima da primjenjuje savremene metode liječenja. Razvoj ovih disciplina je u zastoju, a za razliku od KCUS-a, drugi centri ulažu ogromne napore u razvoju ovih disciplina i već preuzimaju primat. Nemam ništa protiv toga da se razvijaju i drugi centri, ali je nedopustivo da još za neka oboljenja i stanja koja bi se mogla uspješno liječiti u Sarajevu pacijenti upućuju na liječenje u inozemstvo, za što se izdvajaju ogromna sredstva, a veoma često se upućuju javni apeli za pomoć i donacije pod izgovorom da nema sredstava. Naravno da ih nema i ne može biti dovoljno ako je liječenje u inozemstvu, koje košta i po tri puta više nego u našim ustanovama - naglasila je ministrica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.