SARAJEVO

Ograničeno kretanje vozila "Rada" po Centru i Starom Gradu: Kazne građanima koji smeće ne odlažu od 22 do 2 sata ujutro

Piše: F. SABLJICA

21.9.2017

Građani koji žive u užoj jezgri grada, u općinama Centar i Stari Grad, smeće na predviđenim mjestima mogu ostavljati od 22 do 2 sata ujutro, predviđeno je to Zakonom o uređenju saobraćaja na području KS. Međutim, to pravilo većina stanovnika i vlasnika prodavnica i ugostiteljskih objekata u ove dvije općine ne poštuje te kese sa smećem ostavljaju na ulici i poslije sedam satu ujutro. To zadaje velike probleme i glavobolju radnicima preduzeća „Rad“, koji do sedam sati ujutro sve očiste da bi grad osvanuo čist. 

Opomene stanarima

Kako nam je rekao Mirza Ramić, portparol "Rada", građani koji žive na potezu od Vijećnice do Marindvora u oba smjera otpad, prema novim pravilima i terminima, moraju odlagati u noćnim satima na poznatim lokacijama. 

- Komunalni redari svakodnevno su na terenu i u narednih deset dana samo će opominjati stanare i vlasnike. Ako se na to ogluše, onda će dobiti kazne. Oni trebaju znati da naše ekipe s vozilima imaju dozvolu da se do 7 sati ujutro mogu kretati ulicama u užoj jezgri grada. Poslije ne smiju - kazao je Ramić.

Prema njegovim riječima, prema Zakonu o komunalnoj čistoći, predviđene su kazne za nepropisno odlaganje otpada i one se kreću od 100 do 6.000 maraka.

Predviđene kazne

- Propisan je i način odlaganja otpada. Svi moraju imati crne vreće za sakupljanje raznog smeća i građani trebaju znati da je strogo zabranjeno odlaganje tečnog otpada - istakao je Ramić. 

Ramić: Novi termini

Najviše smeća u Ferhadiji i Titovoj  

Zbog toga što građani i poslije sedam sati ujutro ostavljaju velike količine otpada, iz starogradske općine zamolili su nadležne u preduzeću "Rad" da otpad i nakon tog termina pokupe, dok se građani ne naviknu na nova pravila. Smeće se najviše ostavlja u Ferhadiji i ulici Maršala Tita.

- Kako kese s otpadom ne bi stajale na ulici cijeli dan, odnosno do 22 sata, kada treća smjena počinje raditi, izašli smo ususret Općini i ručno praznimo kante - pojasnio je Ramić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.