Stariji prinuđeni djeci nositi ruksake

Stariji prinuđeni djeci nositi ruksake

Roditelji ogorčeni

Ruksaci teški 10 kilograma krive kičmu kod osnovaca

Autor: F. MUSTAFIĆ
23.09.2017 12:02
A
A
A

Školski ruksaci osnovaca iz godine u godinu sve su teži. Na nastavu učenici svaki dan nose po dvije teke za jedan predmet, vježbanke i radne sveske, teške udžbenike, opremu za tjelesni odgoj, pribor za likovno, tehničko... Na to su početkom ove godine ukazali i ogorčeni roditelji, čiji vapaji ne stižu do nadležnih.

Bolest djece

- Moj sin je šesti razred i ima 46 kilograma, a njegov ruksak je ponedjeljkom težak 10 kilograma, zbog čega već dva puta dolazi plačući kući. Ne znam šta da radimo. Oboljet će nam djeca... - samo su neki od komentara zabrinutih roditelja koji su se zbog ovog problema požalili Vijeću roditelja KS.

Kako nam je kazala Dijana Parla iz Vijeća roditelja, najteži ruksaci su ipak u starijim razredima.


- Kada bi direktori pravili rasporede koji su dobri za djecu, izbjegla bi se situacija da dijete istovremeno u torbi mora imati opremu za tjelesni, likovno, tehničko... Nažalost, oni uglavnom izlaze ususret nastavnicima koji rade u više škola i za njih prave rasporede. Rješenje problema vidimo u reformi nastavnih planova i programa te novom zakonu o udžbenicima - ističe Parla.

Pojava skolioze 


Prema riječima fizijatra Emira Buljugića, teške torbe kod najmlađih izazivaju pojavu deformiteta kičme. 


- Djeca pred polazak u školu imaju dosta problema s držanjem. U prvim razredima ubrzo dolazi i do pojave kifoze i skolioze. Preporuka je da ruksaci ne smiju biti teži od 10 posto ukupne težine djeteta. Roditeljima savjetujemo da biraju torbe s anatomskim ulošcima, a djeci da teške knjige stavljaju do leđa, da obrate pažnju i na sjedenje te da se bave fizičkom aktivnošću - rekao nam je Buljugić. 


Neprilagođeni ormarići

Da bi donekle olakšali školske torbe učenicima osnovnih škola, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS nabavilo je ormariće. Ipak, brojni nastavnici su negodovali jer su ormarići visoki i nisu prilagođeni učenicima prvih i drugih razreda.

- S obzirom na to da su ormarići namijenjeni učenicima prvih i drugih razreda, pretpostavili smo da će učenici svoje stvari odlagati i uz pomoć učitelja. Odabrani ormarići su najbolje rješenje, jer ne zauzimaju puno prostora i imaju mnogo pretinaca - rekli su iz Ministarstva.