SARAJEVO

Iz Toplana Sarajevo poručuju: Sve je spremno za grijnu sezonu, cijene grijanja će ovisiti o cijeni prirodnog gasa

Piše: Aldin Tiro

23.9.2017

U proteklih nekoliko dana u Bosni i Hercegovini zabilježene su izuzetno niske temperature, neuobičajene za ovo doba godine.

Iako zvanično, kao i uvijek, grijna sezona počinje 15. oktobra, mnogi građani u Kantonu Sarajevu su tokom hladnih dana počeli koristiti alternativne metode grijanja.

Kako je poznato, većinski dio grada se grije na centralno grijanje, a radijatori bi prema svemu sudeći mogli ostati hladni do zvaničnog početka nove sezone, a to je 15. oktobar. Posebno je zabrinjavajući podatak da se prema prognozama Federalnog hidrometorološkog zavoda u narednim danima prognoziraju jutarnje temperature koje će iznositi pet stepeni.

Može se početi ranije

Kako je za Avaz.ba potvrdio Ženja Ljubuškić iz Toplana Sarajevo, početak sezone grijanja je definisan Uredbom o opštim ulovima za proizvodnju, isporuku i korištenje  toplotne energije prema kojoj zvanična sezona grijanja počinje 15. oktobra.

- Sezona grijanja može započeti i ranije, u slučaju da dva dana uzastopno prosječna dnevna temperatura vanjskog zraka bude jednaka ili ispod 12 stepeni celzijusa - kazao je Ljubuškić.

Ljubuškić: Sezona grijanja može započeti i ranije

Naglasio je kako su se u periodu od 15. do 20.septembra u terminu od 8 do 16 sati vršile probe na sistemu centralnog grijanja kao tehnička provjera cjelokupnog toplifikacionog sistema pred nastupajuću sezonu grijanja za 2017/2018. godinu.

- KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o. su faktički od danas pogonski spremni za početak nove sezone grijanja. Dnevni režim zagrijavanja u sezoni grijanja podrazumijeva zagrijavanje od 06.00 ujutro do 22.00 sata uveće, dok projektna temperatura unutar objekata je 20 stepeni sa mogučnošću odstupanja od plus ili minus jedan stepen - ističe naš sagovornik.

Vlada KS reagovala na svaku promjenu

Mnoge građane koji jedva spajaju kraj s krajem posbno interesuje i cijena grijanja, odnosno da li će doći do poskupljenja prirodnog gasa. Ljubuškić je rekao da će svaka promjena cijene gasa, značiti i korekciju cijene centralnog grijanja.

- Zagrijavanje se vrši putem tople vode koja se zagrijava prirodnim gasom. Znači prirodni gas je osnovni energent za proizvodnju toplotne energije. Kako gas učestvuje u ukupnim troškovima preduzeća do 65%, logično je da svaka promijena cijene gasa, bilo da se radi o povećanju ili sniženju, iziskuje istovremenu korekciju cijene centralnog grijanja, odnosno iziskuje usklađivanje naše cijene sa cijenom energenta od kojeg se ona proizvodi, a to je prirodni gas. U posljednje dvije godine Vlada KS je reagovala na promijenu cijene prirodnog gasa, tako što je svaki put u tom slučaju korigovala tj., uskladila cijenu centralnog grijanja sa cijenom prirodnog gasa. Ukoliko cijena prirodnog gasa u narednom periodu ostane ista neće biti ni promijene cijene centralnog grijanja - kazao nam je Ljubuškić.

Usklađena adekvatna cijena

Naš sagovornik nam je posebno naglasio kako su dugo godina Toplane Sarajevo djelovale u ambijentu u kojem su strahovali za ispunjenje svojih obaveza prema korisnicima u sezoni grijanja.

- Nismo imali odgovorajuću Uredbu, već smo radili po Odluci iz 1983. godine, niti adekvatan Tarifni sistem. Danas Toplane Sarajevo, imaju adekvatnu cijenu koja je usklađena sa cijenom prirodnog gasa, tako da  uspijevamo izmirivati sve svoje tekuće obaveze za isporučeni gas prema Sarajevogas-u, pa i dio obaveza iz ranijeg perioda. Danas  imamo odgovarajući Tarifni sistem, kao i novu Uredbu o opštim uslovima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije, prilagođenu svim zainteresiranim stranama - zaključuje Ljubuškić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.