SARAJEVO

Vogošća će imati uredno grijanje

Piše: E. Mu

24.9.2017

- Zahvaljujući podršci Vlade Kantona Sarajevo, koja će nam biti potrebna još neko vrijeme, vogošćani će tokom naredne zime imati uredno grijanje, istakao je Nihad Konaković, direktor firme “Bags-Energotehnika”, u jednoj od emisija RTV Vogošća. 

 Blagovremeno smo uradili remont proizvodnih i distributivnih kapaciteta. Naše ekipe na terenu prate stanje, popravljaju i otklanjaju eventualne nedostatke, a obezbjeđene su i dovoljne količine mazuta tako da građani mogu biti zadovoljni i mirni jer će naredna grijna sezona, po svim procjenama, biti kvalitetnija od ranijih. 

Grijanje će, ukoliko ne bude naglih zahlađena, započeti 15. oktobra. Menadžment firme čini sve da se, provođenjem različitih projekata, oslobodi podrške Vlade Kantona Sarajevo i pređe na finansiranje iz vlastite djelatnosti. I građanima, a i nama, mogla bi biti olakšavajuća okolnost ako bi se uspostavio novi način naplate. Riječ je o plaćanju naših usluga u jednakim mjesečnim ratama tokom godine, čime bi se izbjegli visoki računi u sezoni grijanja, a nama dala potpora da se lakše pripremamo za nadolazeće grejne sezone.

Inače, „Bags-Energotehnika“ je firma koje se bavi proizvodnjom i distribucijom energetskih medija. Osnovana je 1974. godine sa ciljem energetske podrške industrijskom kompleksu u Vogošći, te zagrijavanja prostora u oko 700 stanova u urbanom dijelu općine. Firma trenutno ima 28 zaposlenih, a posluje kroz dva tehnološka procesa: proizvodnju i distribuciju vode za piće eksploatacijom izvorišta “Peračko vrelo” te proizvodnju i distribuciju toplotne energije. Po strukturi kapitala je dioničko društvo u većinskom vlasništvu Vlade Kantona Sarajevo (67%), dok preostali dio vlasništva pripada PIF-ovima odnosno fizičkim licima.  

Zbog komplikovan procedure ideja da se ova firma pripoji nekom od Kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, jedan dio „Toplanama“ a drugi Vodovodu i kanalizaciji“, nije daleko odmakla. No, ukoliko većinski vlasnik odobri realizaciju nekih od projekata koje im predlaže menadžement ove firme, ona bi mogla stati na vlastite noge te za nekoliko godina početi ostvarivati i finansijsku dobit.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.