SARAJEVO

Nova IT firma u Kantonu Sarajevo

Sponzorisani tekst

25.9.2017

Nihad Hajrić, inžinjer informacijskih tehnologija iz Sarajeva priliku da sebi obezbijedi radno mjesto prepoznao je u javnom poziv Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Programu sufinansiranja samozapošljavanja, objavljenom u junu ove godine.

S obzirom da je ovogodišnjim Programom sufinansiranja samozapošljavanja prednost data nezaposlenim osobama koje pokreću proizvodnu, turističku i djelatnost iz IT sektora, vjerovao je da će njegov IT projekat „BITS“ i aplikacija biti pozitivno ocijenjeni.

I nije se prevario. Među 338 osoba za koje je Služba izdvojila 2.436.790 KM za sufinansiranje projekata samozapošljavanja našao se i inžinjer Hajrić.

Nakon što je ostao bez posla i proveo osam mjeseci na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novi Grad, Hajrić se zapitao šta dalje - zaposliti se i raditi za nekog ili raditi za sebe i biti svoj gazda.

„Sa svih strana „bombarduju“ vas negativnim informacijama, te nije dobro ovo, ono. Pamet da vam stane, a svaka ideja, inicijativa prekine se na pola puta. Ipak zahvaljujći podršci svojih prijatelja odvažio sam se, napravio projekat i prijavio se. Šansu za sebe sam vidio u današnjem poslovanju, otvorenom tržištu, novim metodama i tehnikama, kao što je IT industrija i konsalting usluge“ – prisjeća se Nihad Hajrić.

Uz pomoć finansijskih sredstava koje je uštedio registrovao je „BITS d.o.o.“ firmu za konsalting usluge, usluge web dizajna i programiranja. Iako je ovih dana potpisao ugovor sa Službom i krenuo u realizaciju projekta , prvi poslovi su već na pomolu.

 „Potpisao sam nekoliko ugovara sa par kompanija i zadovoljan sam poslom koji su mi ponudili. Kako sam već radio u sličnoj firmi ne bojim se da neću moći opstati na tržištu, jer posla i mogućnosti za zapošljavanje u ovoj oblasti je sve više. Za sada ću raditi od kuće, ali ako se posao proširi već razmišljam o poslovnom prostoru, kao i zapošljavanju radnika- kaže Hajrić.

Do tada, Služba će njemu, kao i drugim osobama obuhvaćenim ovim programom u skladu sa Zakonom o radu u periodu od 12 mjeseci, refundirati sredstva u visini od 600 KM, a sve u nadi da će tržište Kantona Sarajevo biti bogatije za još jedan poslovni subjekat, a broj evidentiranih nezaposlenih lica biti što manji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.