SARAJEVO

Upriličen Dan dobrodošlice: Na UNSA upisano 27 stranih studenata

Studenti uglavnom upisuju društvene nauke

Piše: F. M.

25.9.2017

Dan dobrodošlice za 27 stranih studenata upriličen je danas na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Studenti iz 13 evropskih država upisani su na zimski semestar u akademskoj 2017/18.  

Kako je istakao Adnan Rahimić, stručni saradnik za međunarodnu saradnju UNSA, najviše studenata dolazi preko Erasmus Plus programa koji se pokazao kao veoma važan za akademsku zajednicu, jer omogućava razmjenu studenata, nastavnika i saradnika.

- Studentima smo dali sve potrebne akademske i aministrativne informacije kako bi svoj studij počeli što lakše. Osim 27 studenata u zimski semestar upisali smo i 15 članova akademskog i neakademskog osoblja – rekao je Rahimić.

Prema riječima prorektorice za međunarodnu saradnju UNSA Aleksandre Nikolić, strani studenti se uglavnom zanimaju za fakultete društvenih nauka.

- Osim društvenih nauka, zanima ih i medicina jer se na ovim studijima nudi cjelokupni programi na engleskom jeziku. Najviše studenata dolazi iz Italije, Njemačke, Španije, Turske, Hrvatske i Slovenije – kazala je Nikolić.

Studentica iz Turske, Aslan Ebru Yoltar, (Joltar) studira balkanske studije na Univerzitetu u Beogradu, a zimski semestar će provesti na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

- Sarajevo me uvijek privlačilo jer predstavlja Balkan u malom. Razgovarala sam s Turcima koji su studirali u Sarajevu i od njih sam čula samo pozitivna mišljenja – rekla je Joltar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.