SARAJEVO

Ministrica Zilha Ademaj o najavi jednog od tri sindikata o mogućoj obustavi rada: Plaće radnika u zdravstvu povećat ćemo 10 posto, štrajk nije potreban

Ademaj: Za ispunjenje zahtjeva sindikalista potrebno 70 miliona KM

Piše: A. Na.

28.9.2017

Unazad deset godina zdravstvenim radnicima u KS nije se povećavala plaća. I zato razumijem trenutno nezadovoljstvo i frustracije zaposlenika u oblasti zdravstva i članova Sindikata zdravstva. I zato smo im u ovom momentu spremni povećati primanja za 10 posto i za tu namjenu imamo novac, kazala je za naš list Zilha Ademaj, ministrica zdravstva, reagirajući na najave sindikalista o štrajku polovinom oktobra.

Kontrola naplate

- Sindikat je u svojim zahtjevima tražio povećanje za 20 posto, što je u ovom trenutku nerealno. Usaglasili smo kolektivni ugovor u svim odredbama osim u visini satnice. Prvobitno je traženo da se satnica poveća za 30 posto, a kasnije su tu cifru spustili na 20 posto - kazala je Ademaj.  

Prema njenim riječima, osim plaća, drugi problem pojavio se i registriranjem Sindikata doktora medicine i stomatologije. Tu nastaju problemi jer se članovi Kantonalnog i novog sindikata ne slažu, ne komuniciraju i ne žele zajedno raditi. Postoji, kaže, i treći, Federalni sindikat, s kojim je usaglašen kolektivni ugovor, Vlada ga može ispoštovati, a i on garantira povećanje plaća od 10 posto.

Ministrica kaže da bi za ispunjenje svih zahtjeva sindikata bilo potrebno osigurati dodatnih 70 miliona KM, što je nemoguće.

Ukidanje komisija

- Možemo izdvojiti 15 miliona KM godišnje za povećanje plaća. Njihove zahtjeve, ovakve kakvi su ispostavljeni, ne možemo ni u kojem slučaju ispoštovati zbog toga što bismo zdravstvo doveli u tešku finansijsku situaciju. Kao odgovorna osoba, ne mogu dopustiti da ponovo zdravstvo dovedemo u dubiozu u kojoj smo ga zatekli. I ovih 15 miliona KM ušteđeno je ukidanjem komisija koje su se do sada plaćale, većom kontrolom naplate doprinosa... - rekla je Ademaj.

Mišljenja je, ističe, da se plaće u zdravstvu trebaju povećavati srazmjerno povećanju sredstava koja se budu slijevala u Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Viša primanja svim zdravstvenim radnicima, ne samo ljekarima 

- Da bismo prevazišli sukobe među sindikatima s premijerom Elmedinom Konakovićem, organizirala sam sastanak. Međutim, predstavnici Kantonalnog sindikata se nisu pojavili, došli su samo doktori medicine i stomatologije. Oni se zalažu samo za plaće ljekara i traže povećanje plaća od 30 posto. Ali, bez obzira na to što su plaće ljekara male i da se mora zadržati stručni kadar, ne možemo se brinuti samo o ljekarima, a da se zapostave ostali zaposlenici u zdravstvu. U KS je trenutno 7.300 zdravstvenih radnika, od toga je 1.700 ljekara, a 5.400 medicinskih sestara, farmaceuta, hemičara, pravnika... Plaće moraju biti povećane svima, a ne samo ljekarima - kazala je Ademaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.