SARAJEVO

U sarajevskoj ulici Hamze Hume otkrivena spomen-ploča Bodi Kovačeviću

N. M.

3.10.2017

Spomen-ploča Bodi Kovačeviću, legendarnom kompozitoru i gitaristi Indexa, otkrivena je danas na zgradi u Ulici Hamze Hume 4 u Sarajevu, uz prisustvo velikog broja građana, prijatelja te predstavnika Općine Centar.

Otkrivanju ploče prisustvovao je i Želimir Altarac Čičak, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih utemeljitelja sarajevske muzičke scene.

Ovo je izuzetno lijepa gesta Općine Centar da Slobodan Bodo Kovačević dobije spomen-ploču na svojoj rodnoj kući i da se u ovom gradu konačno počnu poštovati vrijednosti umjetnika. Jedan grad čine ljudi, posebno oni koji ostave značajan trag iza sebe, a upravo jedan takav je bio Bodo. Najljepše pjesme Indexa nastale su baš ovdje, u Bodinom skromnom domu - istakao je Čičak.

Slobodan Bodo Kovačević rođen je 29. decembra 1946. godine u Sarajevu. Bio je jedan od najvećih rok-gitarista na prostoru Jugoslavije, a karijeru je započeo u sarajevskoj muzičkoj grupi "Lutalice".

Sredinom šezdesetih godina pridružio se "Indexima". Bio je gitarista kojeg su cijenile čak i kolege iz svijeta klasične muzike, autor čiji je progresivni rok proslavio jugoslovenski zvuk u Evropi.

Godine 1978. dobio je, zajedno s ostalim članovima "Indexa", Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, a iste godine i nagradu JRT (Jugoslavenske radiotelevizije) za album "Indexa" pod nazivom "Modra rijeka", koji je proglašen albumom godine u Jugoslaviji.

Godine 2004. dobio je nagradu "Davorin" za najboljeg instrumentalistu godine u Bosni i Hercegovini.

Napisao je više od 300 kompozicija, a najveći dio tog opusa vezan je uz "Indexe", a zatim za pozorišne predstave i pjesme za druge autore.

Preminuo je 2004. godine u Sarajevu u 58. godini, a sahranjen u Aleji velikana na "Barama" u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.