SARAJEVO

Šokantni podaci preduzeća ViK: Niko ne zna gdje su i kako položene cijevi u većini naselja

Mnogi cijevi polagali nacrno i uz pomoć radnika ViK-a

A. Na.

5.10.2017

Više od 20.000 građana, prema podacima preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ (ViK), nelegalno i bespravno u svojim domovima troši vodu, što značajno ugrožava postojeći sistem. 

Bez obzira na to što takvi korisnici nemaju tehnički prijem za mrežu, oni plaćaju račune za vodu, međutim, niko, pa ni stručne službe ViK-a ne znaju kuda su položene te cijevi, kojeg su profila, na koji su način spojene... 

- Sve to predstavlja veliki problem jer činjenica je da postoje naselja koja su bespravno izgrađena, bez potrebne tehničke dokumentacije. Posebno u periodu nakon rata, kada je legalizirano više od 50.000 kuća bez planske izgradnje - kazali su iz ViK-a.

S druge strane, veliki problem predstavlja i broj nelegalnih potrošača, odnosno onih koji kradu vodu, u preduzećima, zgradama, kućama, ugostiteljskim objektima... Njih su nelegalno na mrežu priključivali čak i sami zaposlenici ViK-a.

- Iz ovih navoda možemo zaključiti da je stanje vrlo teško i neodrživo. Aktivnosti koje su uslijedile pregledom od oko 3.000 potrošača otkriveno je 405 nelegalnih priključaka, što je rezultiralo boljom naplatom, s više od 360.000 KM - ističu iz ViK-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.