SARAJEVO

Manji broj brucoša očekuje se i narednih godina: UNSA ostaje bez studenata!

S pres-konferencije: Rektor Škrijelj ponovo napao ministra Kazazovića

Piše: A. TABAK

6.10.2017

Od ukupno 5.700 odobrenih mjesta u ovoj akademskoj godini na fakultete Univerziteta u Sarajevu (UNSA) upisano je samo 3.000 brucoša. Evidentno je smanjenje broja prijavljenih kandidata za upis, što su istaknuli i čelnici UNSA-e na jučerašnjoj pres-konferenciji.

Manji broj

Rektor Rifat Škrijelj i prorektori kazali su da se, prema predviđanjima demografa, manji broj upisanih studenata očekuje i narednih godina, što može biti alarmantno. 

Škrijelj je jučerašnje obraćanje medijima iskoristio i za to da ponovo napadne ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Elvira Kazazovića, istaknuvši da nije naišao na njegovo razumijevanje u vezi s donošenjem Zakona o visokom obrazovanju.

- Zakon koji smo dobili pun je negativnosti i neprovedivih stvari. On ugrožava autonomiju Univerziteta i borit ćemo se demokratskim sredstvima da je vratimo - navodi Škrijelj.

Smjena rektora

On je istaknuo da je Zakonom oduzeto pravo glasa prorektorima te da je nadležnost Senata prebačena na Upravni odbor, koji može smijeniti rektora. Ne govoreći mnogo o tome šta je konkretno Rektorat na čelu s njim uradio na poboljšanju rada Univerziteta, rektor je kazao da je zatekao vrlo loše stanje na UNSA-i.

Izgradnja i opremanje biblioteke 

Kada su u pitanju aktivnosti koje realizira UNSA, čelnici Rektorata kazali su da je u toku izrada izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje biblioteke u Kampusu. Među prioritetnim projektima su izgradnja nove zgrade Ekonomskog fakulteta, objekta Muzičke akademije te izgradnja kompleksa u kojem bi bili smješteni Poljoprivredni i Farmaceutski fakultet te Institut za genetički inženjering i biotehnologiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.