SARAJEVO

Završni radovi na Sarajevskoj zaobilaznici: Do kraja oktobra iz ulice Safeta Zajke na Koridor 5C

U toku izgradnja kružnog toka u ulici Safeta Zajke ( F. Fočo)

Piše: F. SABLJICA

6.10.2017

Nakon što su u više navrata probijeni rokovi za završetak gradnje Sarajevske zaobilaznice LOT 2C, koja treba spojiti kružni tok na Stupu s ulicom Safeta Zajke u Briješću, radovi su u završnoj fazi. Prema planovima, do kraja oktobra vozači bi se trebali iz Briješća, odnosno ulice Safeta Zajke, direktno uključiti na autocestu A1 i Koridor 5C.

Kružni tok

Kako nam je rečeno iz "Cesta Federacije BiH", koje su implementator projekta, na ovoj dionici riješeni su imovinskopravni odnosi te se radovi odvijaju planiranom dinamikom. 

- Na dijelu spoja s ulicom Safeta Zajke u Briješću u toku je gradnja kružnog toka, na kojem će se uključivati prema autoputevima. Trenutno se gradi kružni tok, postavljaju tamponski sloj i ivičnjaci, gradi se potporni zid i radi odvodnja oborinskih voda te postavljaju elektroinstalacije - kazali su iz „Cesta FBiH“.

Izgradnjom ove saobraćajnice bit će poboljšano povezivanje sjevernog i zapadnog dijela grada, ali time problem neće biti trajno riješen.

Gradska dionica

- Potrebno je izgraditi dodatne gradske dionice, prvenstveno gradski autoput, koji bi se direktno povezao na izgrađenu Sarajevsku zaobilaznicu, kao i određene longitudinalne i transverzalne pravce, čime bi se, u najvećoj mjeri, riješilo pitanje saobraćajnih gužvi - naveli su iz „Cesta FBiH“.

Uloženo 9,5 miliona KM 

Dionica LOT 2C duga je 1.200 metara, a za gradnju je potrošeno 9,5 miliona maraka. Inače, kako kažu iz „Cesta FBiH“, spoj Sarajevske zaobilaznice iz pravca Briješća s ulicom Safeta Zajke privremeno je tehničko rješenje, do izgradnje gradskog autoputa, koji je još na dugom štapu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.