SARAJEVO

Zašto mjesecima niko ne sanira pružne prijelaze u gradu: Vozači strahuju da će im otpasti točkovi s vozila

Vozači ogorčeni zbog ogromnih rupa na prijelazima u Nedžarićima ( S. Saletović)

Piše: I. BANDIĆ

12.10.2017

Pružni prijelazi duž najprometnijih saobraćajnica u gradu postali su noćna mora vozača. Zbog ogromnih rupa na prijelazima na Malti, Čengić-Vili, Alipašinom Polju, u Nedžarićima na vozilima stradaju dijelovi - ležajevi, amortizeri, kugle... 


Zbog rupa stradaju dijelovi na vozilima ( S. Saletović)

Ogromne rupe

Pružni prijelaz u Nedžarićima jedan je od najgorih u gradu. To je mišljenje većine nezadovoljnih vozača s kojima smo razgovarali. Ni nakon bezbroj sanacija, svi se pitaju zašto ga niko nije uspio kvalitetno sanirati.

- Rupe između šina su ogromne, posebno kod tramvajske okretnice u Nedžarićima. Svaki dan idem tim putem, vozim dijete u vrtić i mislim da nisam jedni vozač koji razmišlja o tome hoće li mu tu otpasti točak - ističe Predrag Mlađen.

Napominje da su u ovom dijelu općine Novi Grad česte i saobraćajne gužve, a situacija nije bolja ni na Alipašinom Polju, Otoci i Čengić-Vili.

- Sanacija pružnih prijelaza vrši se isključivo prema nalogu Direkcije za puteve KS, nadležne općinske službe ili GRAS-a. Kada mi izađemo na teren, taj posao bude završen u roku od 10 dana - ističe Mirza Ramić, portparol preduzeća "Rad", koje je ljetos asfaltiralo dionicu kod S krivine na Marindvoru.


Mirza Ramić: Stabilizirati i šine

Stabilizacija šina

Također, Ramić naglašava da je nedavno asfaltiran prijelaz kod pijace "Heco", za što je izdvojeno skoro 3.000 KM. Podsjeća da je, osim kvalitetnog asfaltiranja, također, potrebno izvršiti stabilizaciju i utvrđivanje šina, što je u nadležnosti preduzeća GRAS.


Nedostatak koordinacije

Na pitanja o planovima za sanaciju ceste između šina iz preduzeća GRAS su nam kazali da odgovore potražimo u Ministarstvu saobraćaja te Direkciji za puteve KS. Međutim, u ovim institucijama nisu odgovarali na naše pozive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.