SARAJEVO

Vlada KS naredila pokretanje procedura za smjene direktora dvije osnovne škole zbog korupcije

Avaz.ba

12.10.2017

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici naredilaMinistarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS da pokrene procedure predviđene zakonom za smjene direktora osnovnih škola "Porodice ef. Ramić“ i "Hasan Kikić" u kojima su utvrđene nepravilnosti tokom provođenja procedure za prijem uposlenika u radni odnos.

Ovakav zaključak Vlada je donijela nakon što je razmotrila i prihvatila Informaciju i preporuke Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije u vezi sa postupanjem po zaprimljenim prijavama u kojima se ukazuje na moguća koruptivna ponašanja odgovornih lica u navedenim školama.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je također zaduženo da poduzme određene aktivnosti i radnje kako bi ispitalo ulogu školskih odbora ove dvije škole u konkretnim slučajevima, a u kojima bi trebalo utvrditi da li su i u kojoj mjeri ovi odbori bili upoznati sa cijelim slučajem. Zaduženo je i da u saradnji sa Timom za borbu protiv korupcije sve informacije dostavi nadležnim pravosudnim institucijama na dalje postupanje.

Zakonski osnov za pokretanje procedure za smjene direktora ovih škola je član 99. stav 9. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo, ali i drugi važeći propisi koji tretiraju ovu problematiku.

Vlada je na istoj sjednici donijela Odluku o odbijanju davanja saglasnosti Školskom odboru JU Osnovna škola "Isak Samokovlija" za imenovanje direktora ove škole.

Svoju saglasnost Vlada je uskratila ovom odboru da imenuje predloženog kandidata na poziciju direktora, po preporuci Tima za borbu protiv korupcije, jer su nadležne institucije, postupajući po zahtjevu pomenutog Tima, utvrdile i izvjestile ga o nizu nepravilnosti u poslovanju ove škole, kao i u provođenju zakonske procedure za imenovanje direktora.

Pomenutom odboru je naloženo da donese odluku o poništenju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora ove škole, kao i odluku o raspisivanju novog javnog konkursa i provede proceduru izbora i imenovanja u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima.

Vlada KS je izrazila zabrinutost jer se ovakve neregularnosti dešavaju u oblasti obrazovanja koje je temelj našeg društva, te želi da ovakvim odlukama iskaže svoju opredijeljenost za istinsku borbu protiv svih neregularnosti i protivzakonitosti, kao i da pošalje poruku da u ovoj, ali i svim drugim društvenim oblastima neće biti mjesta nepotizmu i korupciji, saopćeno je iz press službe Vlade KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.