Pojavi zmija pogoduje veliki broj glodara, kojih je najviše oko korita rijeka

Pojavi zmija pogoduje veliki broj glodara, kojih je najviše oko korita rijeka

ALARMANTNO

Žalbe na tenderima ove godine blokirale deratizacije: Strah zbog zmija i glodara

Autor: A. TABAK
12.10.2017 20:48
A
A
A

Građani KS posljednjih dana ostali su šokirani najezdom glodara i zmija u našem gradu. Prava panika u gradu zavladala je nakon što je u OŠ “Musa Ćazim Ćatić” u utorak nađena zmija među učenicima. Dodatni šok uslijedio je jučer, kada je primijećena još jedna zmija ispred zgrade na Dobrinji. 

Glavni problem

- Ovo je katastrofa. Treba pojačati mjere deratizacije. Sramota je to da je posljednja urađena prošle godine - kazala nam je jučer sugrađanka Emina Filipović.

Vijest o pojavi zmija, ali i glodara šokirala je i Hadžiru Brajlović, koja kaže da ne može vjerovati da zmije izlaze sad u oktobru.

Da lijepo i toplo vrijeme pogoduje pojavi ovih opasnih gmizavaca, mišljenja je i Fuad Džanić.

- Čim je temperatura viša od 12 stepeni, zmije će izaći. Vani je toplo, ali glavni problem je to što se ne radi deratizacija i zbog toga se sve ovo dešava - rekao je Džanić.

Najezda gmizavaca i glodara u gradu, kako kažu stručnjaci, rezultat je neprovođenja proljetne i jesenje preventivne deratizacije u KS. A problem su tenderi.

Epidemiolog Šefik Pašagić, direktor firme „Sanitacija“, koja je izabrana za provođenje deratizacije, kazao je za „Avaz“ da je stanje u gradu alarmantno, ali još ne mogu izaći na teren jer se firma koja nije prošla na tenderu žalila.

Zeleno svjetlo

- Čekamo na rješenje Ureda za žalbe. Mi smo spremni, imamo potreban materijal, ali ne možemo ništa dok ne dobijemo zeleno svjetlo - rekao je Pašagić.

Dodaje da su imali dosta dojava građana koji su vidjeli zmije i da ih je najviše bilo s Ilidže, iz Vogošće te Pazarića.

Hitna bez slučajeva ujeda zmije

Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sena Softić-Taljanović kazala nam je da se u posljednja dva mjeseca nisu javljali pacijenti s ugrizom zmije.

- U ljetnoj sezoni je bilo slučajeva ujeda zmije, ali sada ih nemamo. Samo nam dolaze pacijenti s ugrizom insekata - rekla je Softić-Taljanović.

Zmija duža od metar viđena i na Dobrinji
Zmija duža od metar viđena i na Dobrinji

Više o:

zmije