Ćosić: Postignut dogovor o isporuci vode s izvorišta Tilava prema Sarajevu

Autor: Fena
13.10.2017 10:53
A
A
A

Načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić u neformalnom razgovoru s ministrom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senadom Hasanspahićem postigao je dogovor da dva komunalna vodovodna preduzeća - "Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo" i "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo naprave međusobni sporazum o isporuci vode Kantonu Sarajevo - potvrdio je Feni načelnik Ćosić.

Navodi da bi ovih dana taj sporazum trebao da bude realiziran te da je riječ o dogovoru koji je "prilično čvrst" i podrazumijeva isporuku svih viškova vode koje "Vodovod Istočno Sarajevo" ostvaruje na izvorištu Tilava prema "Vodovodu i kanalizaciji" Sarajevo.

- Isporuka će se vršiti kroz rekonstruiran cjevovod koji prolazi kroz brdo Mojmilo pa dalje ide prema Hrasnom - ustvrdio je načelnik Ćosić, izrazivši zadovoljstvo zbog postignutog dogovora.

Dodaje i da ga je direktor KP "Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo" Jovan Katić informirao da su započeli razgovore i da se vrše pripreme u vezi s potpisivanjem ugovora.

- Nakon medijske priče vidim da su ljudi u Sarajevu ovo ozbiljno shvatili i na nama predstoji da pokažemo ozbiljnost u pogledu isporuke vode i da sve ono što smo preuzeli potpisanom obavezom i ispoštujemo - naglasio je Ćosić.

Direktor KP "Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo" Jovan Katić potvrdio je u razgovoru za Fenu da je prošle sedmice održan sastanak predstavnika "Vodovoda Istočno Sarajevo" i "Vodovoda" Sarajevo, te da je prethodno održana sastanak ministra komunalne privrede i infrastrukture KS Senada Hasanspahića i načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosića, gdje je dogovoreno da krenu određene količina vode prema Sarajevu.

- Na sastanaku s predstavnicima "Vodovoda" Sarajevo dogovorili smo da se uđe u proces ponovnog ispiranja cjevovoda i dovođenja u ispravno stanje gdje bi se poslije definirale količine koje bi Istočno Sarajevo moglo da transportuje prema "Vodovodu" Sarajevo. Počelo je ispiranje cjevovoda, a nakon toga bit će potpisan ugovor između dva vodovodna preduzeća, zatim definiranje količina vode i cjene - pojašnjava Katić.

Navodi da će ispiranje cjevovoda trajati do nedjelje i da bi nakon toga "Vodovod" Sarajevo trebalo da izvrši uzorkovanje vode kako bi se pokazala njena ispravnost, a potom bi uslijedilo potpisivanje sporazuma s "Vodovodom" Sarajevo.

Govoreći o količini vode koju će KP "Vodovod Istočno Sarajevo" moći isporučiti Sarajevu, Katić kaže kako se radi o 50-60 litara u sekundi.