SARAJEVO

Zdravstveni radnici KS u štrajku, sindikati pozvani kod premijera na razgovor

A. Kuburović

Fena

13.10.2017

Radnici u djelatnosti zdravstva na području Kantona Sarajevo stupili su jutros s početkom radnog vremena u generalni štrajk koji su, kako je ranije saopćio Štrajkački odbor Sindikata radnika u zdravstvu KS, organizirali radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava zaposlenika i u tom cilju postavljaju određene zahtjeve. 

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS doktor Edo Selimić kaže Feni da sve teče onako kako su se pripremili i kako su naložili osnovnim centralnim organizacijama da rade.

- Bilo je tu nekih opstrukcija (od vlasti i od ljudi koji rada s nama a vezani su za stranku), ali to se moglo i očekivati kad je u pitanju Sindikat i prava uposlenika. Naravno, i na to smo se pripremili. Dobili smo jučer poziv od premijera Elmedina Konakovića da, danas u 15 sati, dođu predstavnici tri sindikata u zgradu KS, vezano za granski Kolektivni ugovor. Vidjet ćemo šta će staviti na sto - naglasio je. Pojasnio je da su, osim Sindikata radnika u zdravstvu KS, na te razgovore pozvani i predstavnici sindikata doktora medicine i stomatologije KS i UKCS-a.

Trenutno sve, kaže, ide sasvim zadovoljavajuće - i po pacijente i po uposlenike. Naglašava da je „zakonodavac napisao tačno šta se mora raditi za vrijeme štrajka". Ne može se raditi mimo toga, „može se samo imati viši oblik saradnje".

- Pacijentima, na sve moguće načine, pokušavamo pojasniti gdje se njihov novac troši jer su oni isključiti finansijeri zdravstva u KS. To je onih 12,5 posto što pacijenti, iz plaće izdvajaju za zdravstvo - istakao je.

Sindikat radnika u zdravstvu KS zalaže se za neto satnicu u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo od 2,75 KM (ponuđeno im je 2,50), da trenutno važeći koeficijenti složenosti poslova ostanu neizmijenjeni, te definiranje datuma početka primjene kantonalnog granskog kolektivnog ugovora na način da se primjenjuje narednog mjeseca, odnosno od mjeseca u kome bude potpisan.

Doktor Selimić podsjetio je da se na taj način pokuša popraviti socijalni status svih uposlenika u zdravstvu KS, naglasio da sve navedeno ne traže doktori i ponovio da je “ovo sindikat radnika u zdravstvu KS“.

Pojasnio je da je trenutno satnica u Kantonu Sarajevo 2,31 KM, rade po satnici od 37,5 sati sedmično, a zakonodavac i Zakon o radu propisuje 40 sati.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.