SARAJEVO

Žedne Sarajlije i danas dižu glas protiv redukcija

Građani potpisivanjem peticija prije mjesec i po tražili ukidanje redukcija

A. Na.

17.10.2017

Organiziranjem protesta ispred zgrade Vlade KS danas od 15 do 16.30 sati ogorčeni građani glavnog grada odlučili su dići svoj glas i usprotiviti se svakodnevnim nestašicama vode. Kako je za „Dnevni avaz“ kazao Anes Podić, koordinator projekta "Eko-akcija” koji učestvuje u organizaciji protesta, ovo je prvi konkretan potez koji će se poduzeti jer je žednim građanima više dozlogrdilo!

Divlja gradnja

- Već dvije godine pokušavamo natjerati nadležne da se ovaj problem riješi jer on nije od jučer. Dijagnoza problema našeg „Vodovoda i kanalizacije“ (ViK) ustanovljena je još prije 10 godina. Problemi koji se sada dešavaju su posljedica nerada. Sve se svelo na čekanje kredita, a u međuvremenu niko prstom nije maknuo da se problem rješava. Naprotiv, napravljeni su novi divljom gradnjom u vodozaštitnoj zoni - kazao je Podić.

Prema njegovim riječima, na problem se unazad dvije godine svakodnevno ukazuje i kroz javne tribine na kojima se niko od pozvanih iz Vlade i Skupštine KS nije nikad pojavio. 

Podić: Građanima je dozlogrdilo

Ogroman interes

- Štaviše, svi su nas ignorirali. Građani žele vodu. Na društvenim mrežama interes je ogroman za proteste. Problem se neće sam riješiti, to je činjenica. I do sada je prebacivana odgovornost jednih na druge - istakao je Podić.

Prije nešto više od mjesec ispred zgrade Vlade bilo je organizirano i potpisivanje peticije, kojom su građani tražili ukidanje redukcija. 

Birati stručnjake, a na podobne

- Vlada KS ima sve mogućnosti u svojim rukama da građani imaju vodu. Međutim, preduvjet je da se upravljanje ovim javnim dobrom potpuno promijeni. I da se biraju stručni ljudi, a ne stranački plijen - istakao je Podić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.