SARAJEVO

Nove mjere Vlade u borbi protiv zagađenja zraka: Drva i ugalj postaju prošlost, sva naselja u KS dobivaju plin

Građani se svake godine guše u smogu ( N. Manjura)

Piše: A. NALO

19.10.2017

Zagađenje zraka, pogotovo u zimskom periodu, jedan je od gorućih problema s kojima se kantonalna vlast bezuspješno bori već godinama. S obzirom na to da dosadašnje mjere, kao što je zabrana kretanja vozila u danima zagađenja, nisu dale željene rezultate, Vlada KS poseže za novima.

Etažni vlasnici

Naime, kako saznajemo, Vlada planira pokrenuti akciju utopljavanja zgrada u gradu, čime bi se smanjila potrošnja energije za 50 posto.

- To je samo dio mjera koje želimo poduzeti da bi se smanjilo zagađenje. Već radimo neke projekte za utopljavanje nebodera na Trgu heroja i zgrade u Ilijašu. Vidjet ćemo da se utopljavanje nastavi u Novom Gradu, odnosno na Alipašinom Polju. Međutim, da bismo to realizirali, oni moraju razgovarati s etažnim vlasnicima o tome žele li novčano učestvovati - kazao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić.

Druga mjera za kojom će se posegnuti jeste uvođenje plina u padinskim naseljima. Taj projekt subvencionirala bi Vlada, a novac bi bio osiguran kroz rebalans budžeta koji će se naći pred zastupnicima već na narednoj sjednici Skupštine.

Novi korisnici

- To je uvođenje novih korisnika u sistem grijanja putem „Sarajevogasa“. Želimo omogućiti građanima u okolnim naseljima da se griju na prirodni plin, a ne na ogrjev, drva i ugalj, koji sada koriste i koji je šetan za zrak i zdravlje građana - istakao je Lukić.

Kako saznajemo, ima prijedloga da se u KS totalno zabrani grijanje na ugalj i drva, ali o tome još nema zvaničnih odluka.

Uvođenje kalorimetara 

Također, uvođenjem kalorimetara pokušat će se motivirati građani da podrže projekt utopljavanja jer će tako plaćati onoliko koliko zaista potroše grijanja, a ne kao sada, po kvadraturi stana. Nadalje, Mašinski fakultet radi projekte na energetskoj efikasnosti, prave ”sarajevski dron” za mjerenje zagađenosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.