SARAJEVO

Nakon pisanja "Avaza" i kritika javnosti: Fišo popustio, parking se neće naplaćivati 24 sata

Vozila će na parkingu u centru grada moći ostajati tri sata | Fišo: Izmijenjena loša odluka

Piše: F. Sa.

20.10.2017

Vlada KS jučer je, nakon pisanja "Dnevnog avaza" i oštrih osuda javnosti, usvojila novu odluku o cijenama parkinga u gradu.

Druga zona

Tako je poništila namjere ministra saobraćaja Muje Fiše (SDA), koji je parkinge namjeravao naplaćivati 24 sata te danima vikenda i praznicima, što nema nigdje u svijetu.

Prema novoj odluci, parking karte za nultu zonu, koja obuhvata uži centar grada, koštat će dvije marke po satu. 

- Maksimalno zadržavanje automobila je tri sata, uz naplatu parkiranja u ovoj zoni od ponedjeljka do subote, od 7 do 22 sata. Za prvu zonu cijena sata parkiranja je, također, dvije marke i naplaćivat će se od 7 do 22 sata. Sat parkiranja u drugoj zoni koštat će marku, s tim da će se parking naplaćivati od ponedjeljka do subote, od 7 do 20 sati - rekli su iz Vlade.

Automatska naplata

Parking u svim zonama bit će besplatan nedjeljom, državnim praznicima i prvog dana vjerskih praznika. Na parkinzima s automatskom naplatom (rampama) i u garažama parking će se naplaćivati od ponedjeljka do nedjelje 24 sata.


Odluka već na snazi

Ovom odlukom je, također, definirano da Vlada KS može naknadno odlučiti da se naplata na pojedinim uličnim parkinzima vrši 24 sata. Odluka o novim cijenama već je stupila na snagu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.