SARAJEVO

Evropska banka za obnovu i razvoj raspisala međunarodni tender: EBRD će češljati poslovanje ViK-a!

Ništa od kredita ViK-u dok se ne popravi poslovanje

Piše: E. HALIMIĆ

25.10.2017

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uskoro će češljati poslovanje „Vodovoda i kanalizacije“ (ViK), a da bi provjerili rad ovog preduzeća, prije nekoliko dana raspisali su međunarodni tender za izradu Finansijsko-operativnog plana poboljšanja performansi.

Pumpne stanice

Naime, na međunarodnom tenderu koji je objavljen na internet-stranici EBRD-a navodi se da su se ViK i Vlada obratili banci sa zahtjevom za pomoć pri pripremanju i finansiranju sveobuhvatnog programa rehabilitacije vodovodne mreže.

- Ukupna vrijednost projekta je 25 miliona eura, koji će biti utrošeni na rehabilitaciju utvrđenih prioritetnih područja unutar vodovodne mreže ViK-a u Sarajevu te da bi se smanjili gubici vode kroz zamjenu vodovoda, rekonstrukcije pumpnih stanica i instaliranje mjerača - navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Kako se dodaje, da bi ova sredstva postala operativna i da bi se pristupilo programu rekonstrukcije vodovodne mreže u Sarajevu, prvenstveno mora biti proveden Finansijsko-operativni plan poboljšanja performansi (FOPIP).

Konsultant za neprihodovanu vodu Dževad Koldžo za „Avaz“ je pojasnio da se radi o proceduri koju EBRD provodi pred odobravanje bilo kojeg kredita.

- To je već rađeno u Visokom, Gradačcu, Brčkom, ali i svugdje u svijetu. Putem FOPIP-a banka namjerava provjeriti ViK, kao nekoga kome odobrava kredit - istakao je Koldžo.

Dodao je da sam ViK i Vlada KS s tim nemaju ništa i da će ta usluga ''češljanja“ biti plaćena iz grant sredstava.

Domaći akteri

- Bez FOPIP-a nema kredita. Nakon što prođe ova procedura, na koju domaći akteri nemaju nikakav utjecaj, EBRD će napraviti kraću listu kompanija među kojima će se birati izvođač radova u Sarajevu. Prema nepisanom pravilu, to bude obično neki veliki međunarodni konzorcij - pojasnio je Koldžo.

Koruptivne radnje 

Prema riječima Koldže, EBRD će isključivo odlučiti ko će raditi FOPIP, tako da ne postoji mogućnost da se nekim koruptivnim radnjama utječe na izvještaj.

- Oni nemaju namjeru da se u ovom slučaju miješaju u tehničke stvari projekta rehabilitacije mreže. Oni će samo skenirati finansijsko-operativne procedure ViK-a i insistirati na poboljšanju. Pojednostavljeno rečeno, EBRD želi da vidi ima li preduzeće mogućnost da vraća kredit koji će uzeti i, ukoliko ne može, da naredi poboljšanje poslovanja da bi se osigurala likvidnost preduzeća - naglasio je Koldžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.