SARAJEVO

Školski odbor OŠ "Mustafa Busuladžić" odgovorio Izraelu: Povucite odluke o gradnji jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji

Piše: Avaz.ba

27.10.2017

Nakon što je prije nekoliko dana Izrael uputio vlastima u BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine KS i Općinskog suda da se OŠ "Dobroševići" preimenuje u OŠ "Mustafa Busuladžić", danas je stigao i odgovor iz ove škole. 

Naime, Školski odbor je u saopćenju kazao kako je Izrael prekršio najviše rezolucija UN-a i da nema pravo da nekome drugom drži moralne lekcije.

Također, iz ove škole su zatražili da Izrael povuče svoje odluke o gradnji jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

- Multietničko Sarajevo kakvo spominjete u vašem pismu, takvo je zbog Mustafe Busuladžića i drugih muslimana koji su svojim tolerantnim odnosom prema drugima ovaj grad učinili multietničkim. Busuladžić nije bio nikakav antisemita, već je kao intelektualac govorio o lošim jevrejskim osobinama, ali i drugih trgovaca koji nisu Jevreji, a služe se špekulacijama gomilanjem robe i "nabijanjem" cijena - stoji, između ostalog, u saopćenju.

Dodali su da vlasti u BiH nemaju razloga da ponište ranije donesenu odluku, te da je žalosno da ambasade pojedinih država nasjedaju na neargumentovanu priču sarajevskih neokomunista.

- Oni su izmislili da je Busuladžić bio antisemita, pokušavajući osporiti brutalno ubistvo tog mladog čovjeka, koje su izvršili njihovi ideološki prethodnici, uskraćujući njegovoj porodici, čak, i pravo na dženazu - zaključuje se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.