SARAJEVO

Suze i tuga zbog prerane smrti Adisa Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđe Salkića

Brojni đaci prisustvovali obilježavanju ( A. Tabak/ Avaz.ba)

Piše: A. T.

9.11.2017

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Trgu ZAVNOBIH-a na Alipašinom Polju, danas je obilježena 24. godišnjica pogibije učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika Vedada Mujkanovića, Adisa Mujala i Feđe Salkića. Na današnji dan, granata ispaljena s agresorskih položaja iz prvaca Nedžarića usmrtila je učiteljicu Gunić i učenike na času bosanskog jezika dok im je davala posljednje upute kako da urade domaću zadaću i da sigurno stignu do svojih kuća. Tog dana su 23 učenika teže i lakše povrijeđena. 

Brojne delegacije, članovi porodica ubijenih kao i učenici škole „Fatima Gunić“ prisjetli su se nastradalih, čiji su životi tragično okončani.

Sestra ubijenog Adisa Mujale, Adisa Čičak, kazala je da je imala šest godina, kada je izgubila brata.

- On je imao samo devet godina i bol nikada neće proći, bez obzira na godine koje prolaze. Zahvaljujem se školi koja svake godine organizira obilježavanje i ne dozvoljava da se zaboravi učiteljica i naša djeca – kazala je Adisa.

Fikret Grabovica predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece kazao je da još niko nije procesuiran za mnogobrojne zločine.

- Mi godinama čekamo nama značajnu satisfakciju i zaista nam teško pada to saznanje da za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, još niko nije odgovarao. Niko nije odgovorao za 1.600 ubijene djece – istakao je Grabovica.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.