Umjetnička galerija BiH domaćin izložbe velikog bh. umjetnika

Franjo Likar za Avaz.ba: Dokle god je čovjek sposoban da posmatra, on pronalazi svoje mane

Autor: A.MISIMOVIĆ
09.11.2017 20:27
A
A
A

Foto: A. Durgut/Avaz.ba

Izložba umjetničkih djela jednog od najznačajnijih bh. umjetnika Franje Likara otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Na izložbi su predstavljeni manji radovi u posebnoj tehnici uvećani kompjuterom, ali i instalacije koje su rađene rukom.

- Ja više ne pravim nove stvari. Ovdje su moji mali crteži koje putem kompjutera nanovo sastavljam i uvećavam, jer veliki prostor je onaj koji osjećam - kazao je Franjo.

Kultura nekad i danas

- Sad je digitalna kultura, ljudi više znaju, ali površno. Mi smo bili mnogo radoznaliji jer smo sa više teškoća morali da osvajamo svijet. Čovjek mora osobno u svom životu da opipa svojim rukama - rekao je umjetnik.

Čitav život se bavite umjetnošću, da li vam je ikad dosadilo?

- Ne, to održava čovjeka. Suština umjetnosti je radoznalost. U mladosti nikada nije sanjao da ću postati umjetnik, ali sam čitao stripove i to je ono što me je oduševljavalo i odgojilo. To je ostavilo utjecaj da u svojim djelima upotrebljavam tekstove.

Jeste li ostvarili sve što željeli u umjetnosti?

- Mislim da do zadnjeg trenutka čovjek ne treba da se preda, uvijek se pomjeramo i uvijek postoji mogućnost da nešto bolje uradimo. Primijetio sam ovdje u svojim radovima neke nedostatke, ali znam da ću to da doradim. Dok je god čovjek sposoban da posmatra, on pronalazi svoje mane.

Ugledni gosti 

Na otvaranju izložbe obratio se austrijski ambasador Martin Pamer (Pammer), a prisutne je pozdravio i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.

- Svaki put sam impresioniran kada vidim koliko ste aktivni i kada vidim kako pratite neke stvari koje su tačne poput: "Ja nemam rezervnu domovinu, zapravo imam ih nekoliko, ali nikako da nađem onu pravu" - kazao je Pamer.

Publika je sa oduševljenjem dočekala umjetnika Franju Likara, a mnogi su fascinirani njegovim izvrsnim radom uprkos njegovim godinama.

- Osjećam, a gotovo ne vidim, ali to je mnogo veći uspjeh nego dogurati do 90 godina - zaključio je umjetnik.

Izložba će biti otvorena do 9. decembra 2017. godine.

O autoru

Franjo Likar je rođen u Varaždinu 1928. godine, a pored slikarstva se bavi skulpturom, grafikom, pozorišnom scenografijom, filmom, fotografijom i instalacijom. Dobitnik je nekoliko republičkih, gradskih i strukovnih nagrada za svoj rad. Od 2008. godine je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Živi i radi u Klagenfurtu, Brelima i Sarajevu.

Više o:

Franjo Likar