Elaborat proizašao iz kampanje „Gdje je moja škola?“: Roditelji uzeli sudbinu djece u svoje ruke

Avaz.ba
13.11.2017 13:20
A
A
A

Elaborat sa inicijativom za osnivanje Naučnog centra za podršku inkluziji naći će se na dnevnom redu 35. radne sjednice Skupštine KS, napisali su članovi inicijative „Gdje je moja škola?“ na svojoj internetskoj stranici. 

Radi podsjećanja, nakon bezuspješnih pokušaja da se problem odgoja i obrazovanja djece sa poteškoćama u razvoju, te implementacija inkluzije u praksi provede kroz postojeće institucije i ustanove, roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, uz stručnu podršku EDUS-a i uz smjernice Strategije o inkluzivnom obrazovanju Kantona Sarajevo, kreirali su Elaborat, s ciljem osnivanja nove javne ustanove – Naučni centar za podršku inkluziji.


13. oktobra 2017. godine, roditelji okupljeni oko Savjeta roditelja EDUS-a, predali nadležnim institucijama Kantona Sarajevo – Elaborat, kojim se obrazlaže inicijativa i predlaže plan za osnivanje Naučnog centra za podršku inkluziji, kao osnovnog koraka u procesu sistemskog jačanja inkluzivnih praksi u Kantonu Sarajevo. Inicijativa i sam Elaborat su proizašli iz kampanje: “Gdje je moja škola?”, koju su pokrenuli roditelji, čija djeca su u septembru  ostala bez adekvatnog stručnog rada, a zbog neriješene sistemske podrške naučnom programu organizacije EDUS-Edukacija za sve, koji se uspješno provodio ranijih sedam godina. 

Predloženi Naučni centar bi imao trostruku funkciju: pokazna predškolsko-školska ustanova, resursni centar za obuku stručnjaka i roditelja, te naučno-istraživački centar. Nakon što bi se izvršila sistematska doedukacija stručnog osoblja redovnih i specijalnih škola, osnovna uloga ovog centra bi bila stalno unapređenje inkluzivnog obrazovanja kroz diseminaciju znanja o najnovijim naučno-dokazanim praksama. 

Zamišljeno je da Naučni centar bude povezan sa Univerzitetom, čime bi se obezbijedila kontinuirana praktična edukacija studenata i primjena najboljih praksi. 

Radna sjednica Skupštine KS održat će se 15. novembra, ovakav rad i trud roditelja pokazatelj je kako su roditelji preuzeli sudbinu svoje djece u ruke, jer nisu naišli na adekvatno sistemsko rješenje.