SARAJEVO

Udruženje dijabetičara KS nudi besplatnu edukaciju

Edukativni programi danas ispred Sebilja

Avaz.ba

14.11.2017

Udruženje dijabetičara KS danas će, povodom Dana borbe protiv dijabetesa, organizirati niz edukativnih programa za svoje članove. Okupljanje je planirano za 10 sati ispred Sebilja na Baščarčiji, a slijedi tradicionalna šetnja do Općine Stari Grad, gdje će biti organizirano mjerenje GUK-a i krvnog pritiska.

O dijabetesu i opasnostima koje nosi te prevenciji govorit će dr. Ranka Kovač, prof. dr. Azra Bureković te prim. dr. Azra Avdagić.

- Udruženje dijabetičara KS ove godine obilježava 18 godina postojanja. Tokom proteklih godina bavili smo se edukacijom oboljelih od dijabetesa kroz predavanja u velikim grupama, malim grupama i individualno. Pozivamo novootkrivene oboljele od dijabetesa, one koji misle da imaju dijabetes, one koji imaju bliske srodnike oboljele od dijabetesa, da nam se jave u prostorije Udruženja u Štrosmajerovoj 3, gdje će dobiti člansku kartu, priručnik o ishrani, najnoviji broj časopisa „Bolji život“, bit će im izmjereni krvni pritisak, šećer u krvi, HbA1C, tjelesna težina, visina, određen BMI, pregledana stopala, a mogu dobiti savjet dijabetologa - kaže sekretar Željko Njegovan. 

Šećerna bolest je masovna hronična bolest koja se doživotno liječi. Procjena je da u Bosni i Hercegovini dijabetes ima 10-13 posto populacije koja se liječi i toliko onih koji ne znaju da imaju dijabetes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.