SARAJEVO

Građani uzalud prijavljivali kvarove radnicima ViK-a!

Kvarovi često nisu bili dobro locirani

A. NALO

16.11.2017

Kako je to i najavljeno, ekipe „Vodovoda i kanalizacije“ (ViK) jučer su ujutro s mreže počele isključivati dužnike na području Centra i Starog Grada. Iz Uprave preduzeća, radi sigurnosti radnika koji su na terenu, još u javnosti ne otkrivaju lokacije na kojima će raditi. U slučaju velikih problema, s njima će na adrese izlaziti i patrole Ministarstva unutrašnjih poslova KS.  

Predviđene mjere

Ovo je samo jedna od predviđenih mjera koje će novoizabrani menadžment provesti u djelo. Uporedo i intenzivno radit će se i na otklanjanju svih kvarova na području grada, zbog čega je, između ostalog, formiran i Tim za internu kontrolu i nadzor radnih procesa.

Kako je napisala u izvještaju v. d. direktorice Azra Muzur, koji je dostavljen kabinetu premijera KS, osnivanje ovog tima bilo je neophodno jer se dešavalo, a što je otkrila nova upravljačka struktura, da, kada građani prijave kvar, on se zaboravi i ne otkloni. Uočeno je i to da istraživači često pogrešno lociraju mjesto kvara, što je otežavalo radove na terenu.

Prekinuta praksa

- Manipulanti koji su zaduženi za otvaranje i zatvaranje ventila za vodu, u cilju otklanjanja kvara, pokazali su izuzetnu neefikasnost. U nekim slučajevima se dešavalo da svoj posao ne urade ni tri sata nakon poziva ekipa s terena. Također, sporno je bilo i pravljenje dnevnog rasporeda otklanjanja kvarova koji nije bio funkcionalan, pa se dešavalo da jedna ekipa ima zadatak da na području nekoliko općina otkloni kvar - napisala je Muzur te istaknula da je takva praksa u ViK-u prekinuta.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.