SARAJEVO

Nastavnici traže povećanje plaća ili će bojkotirati elektronske dnevnike

OŠ „Grbavica I“ jedna je od deset škola u kojima se projekt i dalje provodi

N. MANJURA

16.11.2017

Nastavnici deset osnovnih škola koji nakon šestomjesečnog pilot-projekta i dalje imaju elektronske dnevnike traže povećanje plaća za pet posto! U suprotnom, obustavit će projekt jer im prekovremeni rad niko ne plaća. Ovu odluku podržali su i u Sindikatu osnovnog obrazovanja KS te su uputili zvanični dopis Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, u kojem traže očitovanje ministra Elvira Kazazovića ili će obustaviti projekt.  

Odlučni u bojkotu

Kako nam je kazao predsjednik Sindikata Saudin Sivro, elektronski način rada je mnogo lakši, ali nastavnici ne žele raditi besplatno.

- Pilot-projekt je pokrenut u deset škola i nastavnici su to oduševljeno prihvatili. Međutim, i u novoj školskoj godini nastavio se u istim školama, gdje su nastavnici savladali znanja i znaju raditi na taj način. Ostalih 60 škola je još na čekanju i osoblje tih škola se nikako nije susretalo s elektronskim dnevnicima. Ukoliko im se plaće ne povećaju za pet posto, 540 nastavnika je odlučno da bojkotira projekt - rekao je Sivro.

Sličnog mišljenja je i direktor Osnovne škole „Grbavica I“ Omer Begović, koji nam je kazao da su i nastavnici i roditelji navikli na elektronski način rada.


Sivro: Nećemo raditi besplatno

Begović: Tražimo povećanje

Kazazović: Čeka se reakcija

Ministar obećao

- Ministar nam je još prošle godine obećao da će nam to platiti. Nama je posljednja opcija da odustanemo od projekta jer smo navikli i lakše nam je raditi tako, ali nije uredu da naši nastavnici i administratori, koji najviše posla imaju, to rade besplatno - istakao je Begović.


Kazazović: Vidjet ćemo

Ministar Elvir Kazazović nam je rekao da dopis Sindikata još nije stigao do njega te da o svemu mora razmisliti.

- Nigdje se to ne plaća dok traje pilot-projekt. Naredne godine planiramo uvesti elektronske dnevnike u sve škole u KS, pa ćemo vidjeti - kratko je kazao Kazazović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.