SARAJEVO

Održan trening i vježba spašavanja u Centru "Safet Zajko": Spasioci demonstrirali potragu s psima

S. Saletović

A. T.

19.11.2017

U centru „Safet Zajko“ danas je održan trening i vježba tehničkog spašavanja u vertikalnim uslovima koju su vodili instruktori i spasioci GSS saveza Republike Slovenije u organizaciji Federalne uprave civilne zaštite i Službe civilne zaštite Općine Novi Grad. 

U treningu je učestvovalo 15 spasioca iz Federalne uprave CZ i Gorske službe spašavanja Novi Grad te šest instruktora iz Slovenije. Kako je kazao Sead Vrana iz FUCZ zajedo sa instruktorima iz Slovenije vježbali su spašavanje primjenjujući različite tehnike.   

Tokom vježbe spasioci su demonstrirali vertikalno kretanje vodiča i psa u navezi te nakon toga vršili potragu s psima kako bi pretražili teren i locirali povrijeđene dronom.

Kako nam je kazao Vrana ko ne može da se penje, ne može da spašava.

- Ovakvi treninzi su nam jako bitni jer nas održavaju u kondiciji, ne samo u fizičkoj, već i tehničkoj kako bi znali upravljati određenim spravama za spašavanje. I bez trenera iz Slovenije mi redovno treniramo. Međutim, poenta cijele priče je da smo od njih usvojili neka nova znanja i nove tehnike koje nam olakšavaju ovaj posao – kazao je Vrana.

U ovoj vježbi također su učestvovali i pripadnici Policijske uprave Novi Grad, Crvenog križa Novi grad, Jedinica za zaštitu od požara Novi Grad, Gorske službe spašavanja i Dom zdravlja Novi Grad.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.