SARAJEVO

Mario Nenadić, ministar pravde i uprave u KS, za "Avaz": Preduzeća povukla 74.102 tužbe

Nenadić: Zadovoljan rezultatima

Piše: A. NALO

20.11.2017

Komunalna preduzeća povukla su s Općinskog suda u Sarajevu čak 74.102 tužbe. Ovi podaci jasno ukazuju na to da smo uspjeli unaprijediti i ažurirati sistem, povećati naplatu i kontrolu te riješiti predmete koji nikad nisu trebali dospjeti do Suda, kazao je za “Dnevni avaz” Mario Nenadić, ministar pravde i uprave u KS.

Bolji rad

- Veoma sam zadovoljan ostvarenim rezultatima ili, bolje reći, ohrabren. Mjere koje smo predložili u zajedničkom Akcionom planu, dale su željene rezultate. Zato trenutno na Općinskom sudu imamo 795.781 tužbu i putem njih se potražuje čak 140,5 miliona KM. Da idemo u dobrom smjeru, najbolje pokazuje podatak da smo prije osam mjeseci imali 1 milion tužbi, teških više od 200 miliona KM – kazao je Nenadić.

Prema njegovim riječima, zavidni rezultati postigli su se, prije svega, posvećenim pristupom komunalnih preduzeća u naplati njihovih potraživanja.

- Učinili su mnogo na naplati svojih usluga, više su komunicirali s građanima, redovno im slali opomene i upozorenja na posljedice. Stalno su u kontaktu s Općinskim sudom, povlače predmete koji su u međuvremenu riješeni, koji su zastarjeli, minorni... Nadam se da će se i otvorenjem jedinstvenog Centra za komunalne usloge, gdje će građani na jednom mjestu moći platiti račune bez provizije, dati željeni efekt i povećati naplata – ističe Nenadić.

Efikasan program

Mnogo doprinosa dala je i predsjednica Općinskog suda Janja Jovanović, koja je sa Sekretarijatom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i javnim komunalnim poduzećima stavila u funkciju novi SOKOP sistem evidencije. To je omogućilo da sve javne kompanije svoje tužbe dostavljaju elektronskim putem, a onda ih Sud procesuira i sve zaključke i rješenja na isti način otprema nazad. Na ovaj način ubrzava se naplata i rasterećuje rad Suda.

Provjera dugovanja

Kako je istaknuo ministar Nenadić, Vlada KS i VSTV osigurali su dodatna sredstva za zapošljavanje i druga administrativna rješenja kojima se proces čini efikasnijim. Zahvaljujući uvedenom savremenom elektronskom sistemu, svaki građanin pri plaćanju komunalnih usluga može na jednom mjestu vidjeti sva svoja dugovanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.