SARAJEVO

Dolaskom zime povećao se broj korisnika javnih kuhinja: Više od 4.000 građana živi od jednog obroka

Svakodnevna slika ispred svih kuhinja

Piše: N. ĆOSIĆ

20.11.2017

Zahvaljujući toplom obroku koji dobiju iz javnih i narodnih kuhinja, dnevno preživljava skoro 4.000 socijalno ugroženih građana. Nažalost, taj broj je dolaskom zime i niskih temperatura iz dana u dan sve veći, potvrdila je za “Dnevni avaz” Enida Višo, sekretar Crvenog križa Kantona Sarajevo.  


Podjela voća

- U odnosu na prošli mjesec, skoro stotinu građana više zatražilo je našu pomoć. Intenzitet rada naših kuhinja ovisi o vrstama donacija. Često smo u prilici da, uz tople obroke, podijelimo našim korisnicima voće, slatkiše, mlijeko, mliječne proizvode... - ističe Višo.

Ona ističe da imaju 1.503 korisnika, a finansiraju se novcem koji dobiju od Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Mnogi projekti

- Bez volontera, mnogi projekti ne bi se mogli realizirati, zato je njihova uloga veoma značajna. Građani koji su nepokretni i koji ne mogu doći do naših punktova, jelo dobivaju na kućne adrese, koje im oni odnesu – kazala je Višo.

Značajna pomoć donatora 

Prema riječima Enide Višo, sve više građana odlučuje se pomagati rad javnih i narodnih kuhinja. Njihove donacije uvijek dobro dođu, pogotovo za vrijeme vjerskih blagdana, novogodišnjih praznika...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.