SARAJEVO

Kako funkcionira deponija u Buča Potoku: Reciklirat će i kućne aparate

Deponija radi 24 sata dnevno ( F. Fočo/Avaz.ba)

Piše: F. SABLJICA

20.11.2017

Sarajevska deponija u Buča Potoku otvorena je 1962. godine na prostoru od Smiljevića do Zabrđa, gdje su nekada bili samo šuma i potok. 

Sada je to Regionalni centar za upravljanje otpadom, koji je ključno pitanje jednog glavnog grada.



Kapitalni projekt

Fuad Babić je već 20 godina glavni inžinjer na deponiji. Svakog dana je obiđe, provjeri šta se radi, kontrolira svaki korak kako se otpad odlaže. 

- Deponija je sada kapitalni objekt grada, važnija je čak i od vode. Ako se zatrpamo smećem, eto bolesti i zaraza i zbog toga se mora voditi velika briga. Deponiju smo doveli do savršenstva, ali nam ju je Tužilaštvo prije tri godine razvalilo. Obećali su nam milion za sanaciju, ali mi sada ne možemo da kompletno radimo, ne možemo proizvoditi struju, plin - kazao je Babić.

Babić: Sve se kontrolira

Svaka deponija kao produkt ima plin i procijedne vode.

- Sistem procijednih voda smo napravili, ali zbog neodržavanja sistema, nedovoljne količine reagensa, zbog bahatog odnosa, postrojenje je stalo. Sad pokušavamo da napravimo privremeno rješenje, da uspostavimo biotretman kako bi se smanjila zagađenost voda. Uspostavili smo monitoring kvaliteta procijednih voda i nakon toga ćemo odlučiti koje ćemo postrojenje instalirati - rekao je Babić te dodao da je to jedina deponija u regionu koja radi 24 sata dnevno.

Kupuju drobilicu

Od iduće godine prerađivat će i građevinski otpad, od kojeg će se praviti asfaltna baza, a bit će i reciklažno dvorište za kućanske aparate.

Reciklira se papir, karton...

- Vlada Kantona Sarajevo kupit će drobilicu kako bi mogli prerađivati građevinski otpad. Sada recikliramo papir, plastiku, limenke, staklenke... - istaknuo je Babić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.