SARAJEVO

Otvorena kulturno-vjerska manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku ''Selam, ya Resulallah''

Piše: F.Sa

20.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Foto: A. Durgut/Avaz.ba

Kulturno-vjerska manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku ''Selam, ya Resulallah'' večeras je otvorena na platou ispred Baščaršijske džamije podjelom šerbeta, kolača i kafe. 

Manifestaciju organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u povodu obilježavanja rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s., te promovira univerzalne vrijednosti islama - ljubav, solidarnost, altruizam, volonterizam, kojima je učio i pozivao Poslanik, a.s.

Planirana su 34 programa koja će biti realizirana u 26 dana, na različitim lokacijama širom Sarajeva, a učestvovat će oko 250 najeminentnijih stručnjaka iz različitih vjerskih, kulturnih i društvenih oblasti koji dolaze iz čitavog svijeta.

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci bit će organizirana četiri predavanja profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, akademika prof.dr. Rešida Hafizovića i prof.dr. Nusreta Isanovića, profesora IPF-a iz Zenice prof.dr.hfz. Halila Mehtića te predstavnika Diyaneta Turske prof. Kadira Dinča.

S obzirom na to da manifestacija afirmira bošnjačku kulturu i tradiciju te daje priliku mladima za aktivno učešće u kreiranju pozitivnih uslova života i pruža doprinos obrazovanju djece, bit će organizirani mektebski dani, kao i kviz znanja.

Također će biti upriličeno druženje sa Sulejmanom Bugarijem, Ammarom Bašićem, Emirom Hadžihafizbegovićem, a u okviru posebnog programa za omladinu bit će uručene nagrade s javnog konkursa za najbolju fotografiju koja je inspirisana Poslanikom a.s.

Bit će upriličena i izložba o radu i djelovanju Abdulaha ef. Ganića, potom izložba Mi'radžnama u Brusa bezistanu, koja je već bila postavljena u Medini, kao i promocija karte Zaboravljeno naslijeđe islamske civilizacije, kviz za omladinu te večer sa Fatom Orlović.

Posebna svečanost su mevludi koji će tradicionalno biti organizirani diljem Sarajeva, a centralna mevludska svečanost Rijaseta će biti u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.