SARAJEVO

Resorni ministri dogovorili saradnju sa Šetom, Ivankom i Višom: Umjesto ležanja u zatvoru, osuđeni maloljetnici radit će u kuhinjama

S jučerašnjeg sastanka ministara i predstavnika kuhinja

Piše: A. Na.

21.11.2017

Maloljetnici koji se ogriješe o zakon morat će raditi šest mjeseci u nekoj od javnih kuhinja. U pomaganju uposlenicima da pripreme i podijele tople obroke građanima trebaju provesti 120 sati.

Pravi put

Definirano je to ugovorom koji su jučer potpisali ministri pravde i uprave te rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS Mario Nenadić i Amela Dautbegović s predstavnicima Narodne kuhinje „Stari Grad“, Pučke kuhinje „Jela na kotačima“ i Crvenog križa KS.

Takvu odluku objeručke su prihvatile direktorice kuhinja Zilha Šeta, Katarina Ivanko i Enaida Višo, koje na ovaj način žele pomoći mladima da krenu pravim putem. Kako je kazao Nenadić, maloljetnici sankcije izvršavaju u humanitarnim organizacijama, i to u onima koje se bave poslovima socijalnog, lokalnog i ekološkog sadržaja. Rekao je da sudija za maloljetnike izriče i vrši nadzor nad izvršenjem ove mjere.

Kuhinje su se obavezale da će primati do dvije maloljetne osobe istovremeno, a sporazumi su potpisani na godinu. Prema tome, maloljetnici mogu raditi samo u organizacijama neprofitnog karaktera i ne mogu biti plaćeni za svoj angažman.

Porodica zakazala

- Upućivanjem djece na izvršenje ovog vida kazne društvo im pokušava pružiti ruku i izvući ih iz negativnog okruženja, jer je porodica zakazala i najčešće postala uzrok svemu tome. Upućivanje djece na provedbu odgojne mjere koju izvršavaju u humanitarnim organizacijama imat će pozitivne efekte, zbog kojih će djeca postati bolja - kazala je Dautbegović.

Šeta: Dočekati ih s kafom 

Kako je istakla Enaida Višo iz Crvenog križa, očekuje da će ove tri kuhinje uspješno ispuniti svoj dio obaveza iz sporazuma. Također ističe da će te maloljetnike upoznati sa svime što rade i kako rade, ali i uputiti ih na pravi put uz pomoć mladih aktivista s kojima će na 19 punktova CK dijeliti hranu.

- Pomagali smo i gladnom i siromašnom i bolesnom, a zašto ne bismo i toj zdravoj djeci uz lijepu riječ, kafu, oguljen koji krompir ili podijeljen koji hljeb - kazala je Šeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.