SARAJEVO

Nakon što su zabilježeni brojni incidenti kod simbola grada: Hoće li biti postavljena ograda oko Vječne vatre

Vječna vatra: Često se od turističke atrakcije pravi ruglo ( A. Durgut)

Piše: L. ŠABIĆ - N. MANJURA

22.11.2017

Vječnu vatru, simbol grada, treba zaštititi od uriniranja, sakupljanja i ostavljanja smeća, što pravi ruglo od turističke atrakcije! Smatra to vijećnik Dževad Topić, koji već nekoliko puta upućuje inicijativu Općinskom vijeću (OV) Centar da se osmisli arhitektonsko rješenje da simbol bio zaštićen.

Osmisliti rješenje

- U noćnim satima se tu sakupljaju pijane osobe i beskućnici koji uriniraju po Vječnoj vatri, bacaju i ostavljaju smeće tu... Već nekoliko puta sam tražio da se osmisli neko rješenje, da se ogradi, pa da se vatri ne može prići, ali da i dalje ostane atraktivna - rekao je Topić.

Dodao je da je inicijativa u proceduri iako je za ovaj gradski simbol nadležan Kanton te da ne zna kako će biti prihvaćena.

S druge strane, građani smatraju da atraktivnost Vječne vatre ne smije trpjeti. Kako nam je kazala sugrađanka Beba Mahić, treba se osmisliti način kako da se zaštiti.

- To je dokaz postojanja Sarajeva, njegove starine. Ne smijemo dozvoliti da to bude smetljarnik, već spomenik - kazala je Mahić.

Sličnog mišljenja je i Mithat Kazaz, koji kaže da se trebaju uvesti sankcije za one koji skrnave i onečišćuju ovo mjesto.

Kazaz: Nadležni trebaju pratiti | Mahić: Simbol grada | Topić: Uputio inicijativu

Mjere kažnjavanja

- Nema smisla da se zagradi Vječna vatra, građani i turisti se više ne bi mogli fotografirati. Nadležni moraju voditi brigu i pratiti kako se ljudi ponašaju prema simbolu grada Sarajeva te uvesti odgovarajuće mjere kažnjavanja u vezi s tim - naglasio je Kazaz.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.