SARAJEVO

Za 900 metara LOT 2C izdvojeno 14 miliona maraka

F. Fočo/Avaz.ba

Piše: F. Sa.

22.11.2017

U Sarajevu je, nakon probijanja više rokova za završetak gradnje LOT 2C zaobilaznice, dionica Briješće - ulica Safeta Zajke - vijadukt Briješće, danas zvanično puštena u promet. Ovim je Sarajevo dobilo još jedno direktno uključivanje na autoput A1. 

Gradnja dionice prema datim rokovima trebala je biti završena prošle godine, međutim, nisu bili riješeni imovinski odnosi, te su se i u toku gradnje saobraćajnice crtala nova rješenja, izdavale nove građevinske dozvole, ali i izdvajala dodatna sredstva za eksproprijaciju. Za potrebe gradnje kružnog toka u ulici Safeta Zajke, gdje završava zaobilaznica, srušeni su i dijelovi firme ŽGP-a. 

Za gradnju dionice izdvojeno je više od devet miliona maraka, a za imovinske odnose više od četiri miliona maraka. Tako se za 900 metara saobraćajnice, kako su jučer rekli zvaničnici koji su otvorili trasu, potrošilo 14 miliona maraka.

Dionica u kontinuitetu s dionicom Briješće - petlja Butila (LOT-2A) predstavlja brzu cestu BC1, koja grad Sarajevo povezuje autoputem. Dionica Briješće - spoj sa ulicom Safeta Zajke (LOT-2C) izgrađena je u sklopu realizacije projekta Sarajevske zaobilaznice kao posljednja od predviđenih dionica, koju je u ime Vlade Federacije BiH implementiralo JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo. 

Novoizgrađena dionica (LOT-2C) ima sve elemente brze ceste, što u konačnici daje veći nivo usluge, kvalitetniju udobnost vožnje i skraćenje vremena putovanja.

Spoj Sarajevske zaobilaznice iz pravca Briješća s ulicom Safeta Zajke privremeno je tehničko rješenje, do izgradnje gradskog autoputa, iako se ona ne nazire u skorijoj budućnosti. 

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković naglasio je da će u narednom periodu intenzivirati radove na prvoj transverzali.

- Ova dionica je veoma značajna, jer brže ulazite u grad, a rješava i problem gužvi građanima koji ovdje žive, jer povezuje primarne gradske saobraćajnice s Koridorom 5C. Također smo pokazali funkcionalnost svih nivoa vlasti, brzo smo riješili administrativne probleme, našli novac za imovinsko-pravne odnose i danas vidimo opravdanost svega toga - rekao je Konaković.


Konaković F. Fočo/Avaz.ba. Konaković F. Fočo/Avaz.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.