SARAJEVO

Zaposlenici sinoć održali hitan sastanak, traže reakciju Konakovića: Pobuna radnika ZOI '84

Sa sinoćnjeg sastanka: Radnicima kap prelila času

Piše: N. MANJURA

28.11.2017

Radnicima preduzeća ZOI '84 voda je došla do grla! Mobing, stalne sistematizacije, dovođenje privatnika i peticija kojom se traži smjena predsjednika Sindikata Rašida Selimovića bili su razlozi za sinoćnji hitni sastanak, kojem je prisustvovalo više oko 50 uposlenika.

Prisustvovao je i sekretar Sindikata trgovine BiH Fikret Plivčić, koji je zadužen da premijeru KS Elmedinu Konakoviću preda jedini zahtjev radnika: poništavanje javnog tendera kojim Uprava preduzeća želi dovesti privatnu zaštitarsku agenciju, a ugasiti ZOI-jevu službu zaštite.

Mazanje očiju 

Traže to do 4. decembra, a u suprotnom će poduzeti mnogo radikalnije mjere od svih dosadašnjih. Ukoliko dovedu privatnu zaštitarsku agenciju, kako je kazao Selimović, radnici unutrašnje službe zaštite ostat će bez posla ili će biti prebačeni na druga radna mjesta.

- Godinama se ovdje dešava kriminal. Posljednji potez direktora bio je da smijeni mene s pozicije predsjednika Sindikata, a sve jer sam otvoreno u medijima govorio o situaciji u preduzeću. Međutim, to je samo mazanje očiju i skretanje pažnje s tendera koji je u toku o uvođenju privatnika u ZOI - kazao je Selimović.

Na sinoćnjem sastanku, nakon čitanja peticije radnika za smjenu čelnika Sindikata, Nihad Halvadžija i Izudin Hujić kazali su da oni nisu ništa potpisali te da su njihovi potpisi krivotvoreni.

Selimović: Skretanje pažnje | Hadžić: Degradiran sam

Poslan u šumu

Situacija u ovom preduzeću odavno je katastrofalna, kazao je sinoć Muhidin Hadžić, jedan od najstarijih uposlenika preduzeća.

- Šteta koju je direktor nanio uvođenjem minimalca je nemjerljiva. Svi radnici koji su bili nelegalno na minimalcu su tužili preduzeće. Mnogi su promjenom ugovora i opisa radnog posla degradirani. Bio sam rukovodilac, ali u novom opisu posla stoji i da ću obavljati druge poslove po nalogu. Ja sam sada najmanje rukovodilac, poslao me u šumu - kazao nam je Hadžić.

Iščistiti spisak sindikalista

Na sastanku je dogovoreno i da će spisak članova Sindikata biti iščišćen, jer se na njemu i dalje nalaze osobe koje više nisu uposlenici, a neki od njih su i preminuli.

- Hoćemo da spriječimo bilo kakve malverzacije članovima. Također, javilo nam se 19 uposlenika koji su zaposleni na nelegalan način, koji žele biti članovi Sindikata. Moramo provjeriti ko sve ima pravo na članstvo - rekao je Selimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.